Obeležen Evropski dan autizma u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U subotu je druženjem u prostorijama Oštinskog udruženja građana Sremske Mitrovice za pomoć osobama sa autizmom i u našem gradu obeležen Evropski dan autizma.

Branko Lazić član Opštinskog udruženja građana Sremske Mitrovice za pomoć osobama sa autizmom objasnio je da autizam nije bolest već vrlo složeni poremećaj u razvoju mozga, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Upravo zbog toga, objašnjava Lazić, dolazi do odstranjivanja dece sa autizmom iz društva, druga deca, ali i odrasli ih ne prihvataju i na taj naćin oni bivaju izolovani.

„Imamo dosta problema sa kojima se svakodnevno susrećemo, ali današnji dan koristimo kao jedan mali podsetnik da autizam postoji, da je prisutan i u našoj okolini i da treba prihvatiti sve osobe kod kojih je autizam registrovan“, rekao je Lazić i iskoristio priliku da se zahvali Gradskoj upravi za zdravstvenu i socijalnu zaštitu koja je Udruženju obezbedila prostor u kojem borave od oktobra prošle godine.

“Gradska uprava na čijem sam čelu pokušava na sve načine da pomogne ovom udruženju, ali ne samo njemu nego i svim ostalim sličnim udruženjima. Pokušavamo da pružimo podršku materijalnu, ali i svaku drugu i to ćemo kroz razne konkurse i druge aktivnosti raditi i u narednom periodu“, rekao je Vojislav Mirnić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i dodao da društvo treba da pruži podršku deci sa autizmom i jednaku šansu kao i svoj drugoj deci.

Oštinsko udruženje građana Sremske Mitrovice za pomoć osobama sa autizmom postoji već četiri godine, broji oko 30 članova kod kojih je registrvan poremećaj autizma i između 60 i 70 članova koji nemaju ovaj poremećaj, nego su roditelji dece sa autizmo, članovi uže i šire porodice, prijatelji.

Prema podacima u Srbiji autizam je registrovan kod 2000 ljudi.

You may also like