Sremska Mitrovica – Jubilarna, X Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 24. do 30. januara ove godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Ovom nedeljom prenosi se poruka o značaju dostupnih preventivnih pregleda i mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

RAK-GRLICA-1-626x289

 

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „Dan za zdravlje“ je slogan koji će obeležiti potrebu da se još jednom apeluje na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje „dan za zdravlje“, kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

Prepoznajući značaj ove kampanje, Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica organizovaće sledeće aktivnosti:
– u petak 29. januara u OŠ „Branko Radičević“ u Šidu u 18 časova biće održano predavanje na temu značaja preventivnih pregleda na rano otkrivanje raka grlića materice radnicama ove škole;
– u sredu 03. februara u OŠ u Zasavici I u 16 časova biće održano predavanje na ovu temu žiteljkama sela.
Predavanja će voditi specijalista epidemiolog Zavoda za javno zdravlje i specijalista ginekolog Doma zdravlja Sremska Mitrovica, uz podršku Crvenog krsta Sremska Mitrovica.

Možda Vam se svidi i