Sremska Mitrovica – U prethodnom periodu Mesna zajednica Mačvanska Mitrovica i zvanično je sklopila ugovor sa Kazneno popravnim zavodom u Sremskoj Mitrovici, po kojem će lica koja se nalaze na odsluženju kazne brinuti o higijeni ovog mačvanskog mesta.

Prema rečima Miloša Kovač, predsednika saveta Mesne zajednice “Mačvanska Mitrovica” ugovor je sklopljen u drugoj polovini septembra meseca, tačnije 19. septembra i njime je predviđeno da se sa svakodnevnim uređenjem Mačvanske Mitrovice krene od 1. novembra, pa sve do kraja ove godine.

„Ugovor jeste stupio na snagu tek 1. novembra, ali naše potrebe zahtevale su da se sa njegovom primenom krene i ranije. Na sreću, upravnik Kazneno popravnog zavoda Aleksandar Alimpić imao je dosta razumevanja i nije bilo nikakvih problema da se sa uređenjem, odnosno novim načinom održavanja higijene u Mačvanskoj krene i ranije”, objašnjava Kovač.

macvanska-1

Odmah nakon što su osuđena lica počela da izvršavaju svoje obaveze predviđene ugovorom mogla se uočiti velika razlika u samom izgledu male Mitrovice. Centar je odmah pokošen, smeće je uklonjeno, a nakon dužeg vremena pokošena je i trava u naselju Kolonija, takođe i u ovom naselju je uklonjeno smeće, a uređen je i sportski teren koji se nalazi u okviru naselja.

Posle ovih radova krenulo se sa uređenjem betonskih kosina na nasipu koje su obrasle niskim rastinjem. Isto to su lica na odsluženju zatvorske kazne uradili i ovog proleća, ali volonterski, a s obzirom na to kakva je bila godina i da je vegetacija bujna, ovaj posao se morao ponoviti još jednom.
Još jedan deo posla za koji će biti zadužena lica na odsluženju zatvorske kazne angažovana u Mačvanskoj Mitrovici jeste i uređenje, odnosno briga o higijeni groblja, koja nesavesni građani redovno zatrpaju gomilom smeća i na njima stvaraju mini deponije.

“Mislim da će najzad higijena Mačvanske Mitrovice biti na malo višem nivou. Ugovor je sklopljen do kraja tekuće godine i iskreno se nadam da ćemo ga produžiti i u toku 2017. Moram da napomenem da će osuđena lica osim o higijeni, kada dođe zima i krenu snežne padavine biti zadužena i za čišćenje snega sa najfrekfentnijih trotoara, pre svega onih koji vode do osnovne škole”, rekao je Kovač i dodao da to znači da trotoari očišćeni od snega ove zime neće biti privilegija same Sremske Mitrovice, već i svih žitelja Mačvanske Mitrovice, ali i svih drugih stanovnika severne Mačve koji po dosta osnova borave u samoj Mačvanskoj Mitrovici.

Ugovor koji je potpisan između MZ “Mačvanska Mitrovica” i Kazneno popravnog zavoda predviđa da se Mačvanska Mitroca uređuje svakodnevno i to u period od 8 do 14 časova, s tim da ukoliko budu jake snežne padavinetokom zime lica na odsluženju kazne po potrebi mogu ostajati i duže od ugovorom predviđenog vremena.

“Mi smo uradili sve što je u našoj moći što se tiče održavanja higijene u ovoj mesnoj zajednici, sada je sve do samih meštana i njihovog odnosa prema tome zavisi da li će naša Mitrovica biti čista ili prljava. Iskren da budem velike količine smeća se bacaju svakodnevno i to prvenstveno u samom centru gde postoji dovoljno korpi za otpatke. Na šetalištu korpi fali i mi ćemo gledati da ih u sledećoj godini obezbedimo, ali na žalost ne znam da li će to nešto promeniti jer je evidentno da i one korpe za otpatke koje sada postoje Mačvani ne koriste”, zaključuje Kovač.
Za usluge KPZa na održavanju higijene MZ “Mačvanska Mitrovica” izdvojila je 195.00 dinara iz svog budžeta.

Možda Vam se svidi i

2 komentari

Milos 02.11.2016. - 7:21 pm

Taj milos kovac je morao to da uradi, zna on sta hocu da kazem.

Miloš 05.11.2016. - 11:24 am

Jel mogu da saznam zašto sam morao. Pozdrav Miloše od Kovača

Komentari su zatvoreni.