Novine koje donosi novi Zakon o stanovanju

Pomoćnica ministra građevine Jovanka Atanacković kaže da će Predlog zakon o stanovanju, o kome bi trebalo da se raspravlja u Skupštini, uvesti red u zgrade.

Ona je kazala da je jedna od novina koju zakon donosi način upravljanja zgradama, odnosno to što će sami stanari brinuti o spoljnom i unutrašnjem uređenju zgrada, koje će na taj način biti sigurne, bezbedne i neće praviti štetu za treća lica.

„Sigurno je interes svakog građanina Srbije da korača ulicama grada slobodno i ne strahuje da će deo neke fasade pasti na njega ili na njegovo dete ili na imovinu. Zgrade ne smeju da ugrožavaju treća lica, niti imovinu trećih lica“, rekla je Atanacković.

Prema njenim rečima, zakon predviđa postojanje upravnika zgrada, koga će stanari birati i čiji posao neće biti plaćen. Njegove nadležnosti su jasno utvrđene zakonom, odnosno on je taj koji treba da obavesti nadležne organe da obave neku hitnu intervenciju ukoliko je potrebna, da vode računa o olucima, zaključe ugovore u ime stanara sa javnim preduzećima, odnosno zastupaju zajednicu stanara u svim pravnim poslovima.

„To nije novina, jer već postoje predsednici skupštine stanara. Mi samo želimo da zakonom naglasimo menadžersku ulogu upravnika, koji je u stvari jedan od naših komšija. Svaka zgrada mora da bude usklađena sa zakonom i mi moramo da znamo sa kim razgovaramo kada se nešto desi“, rekla je Atanacković.

Ona je kazala i da ako niko od stanara ne želi da se bavi upravničkim poslom, ima mogućnost da unajmi profesionalnog upravnika, koji će samo tim što ga stanari plaćaju imati više obaveza.

„Ukoliko se zgrade ne organizuju i ne izaberu upravnika bilo među stanarima bilo profesionalnog, opština će uvesti prinudnu upravu i angažovati profesionalnog upravnika sa liste koju će voditi Privredna komora Srbije. Njega će plaćati stanari, ali samo dok se ne organizuju u skladu sa zakonom“, rekla je Atanacković.

Ukoliko neko od stanara ne bude želeo da plaća naknadu za održavanje zgrade, upravnik će imati pravo da dokaze o neplaćenoj naknadi podnese privatnim izvršiteljima, rekla je ona i dodala da to da li će održavanje zgrade plaćati vlasnik ili zakupac stana zavisi od njihovog dogovora.

Vlasnicima stanova koji ne budu plaćali mesečno održavanje zgrade preti kazna od 5.000 do 50.000 dinara. Kazne će se naplaćivati u slučaju gomilanja smeća, ostavljanja bicikala, kolica i drugih stvari ispred vrata čime se zatvara prolaz komšijama. Sankcije prete i onima koji ne dozvole prolaz majstorima kroz svoj stan. Stanarima koji puštaju glasnu muziku, prave buku ili renoviraju stan u vreme koje za to nije predviđeno, biće naplaćene kazne od najmanje 5.000 dinara. Kazne prete i stanarima koji oštete delove zgrade, zidove, vrata ili prozore.

Prema njenim rečima, zakon će konačno posle 70 godina rešiti pitanje zaštićenih stanara, jer će svi stanovi u kojima ta lica žive biti vraćena pravim vlasnicima. „Zaštićeni stanari biće preseljeni u stanove u javnoj svojini i imaće mogućnost otkupa tih stanova kao i sva druga lica 90-tih godina koja su živela u javnim stanovima. Ono što je bitno je da zaštićeni stanari imaju obavezu da plaćaju održavanje stanova“, rekla je pomoćnica ministra.

Visina naknade za održavanje zavisiće od nivoa održavanja i spoljnog izgleda zgrade koji stanari žele – koliko će biti čista, koliko puta će se čistiti, krečiti, održavati fasade. Atanacković je kazala da su lokalne samouprave te koje će odrediti minimalan iznos koji će morati da se plaća, a koji će biti određen prema socijalnom stanju i standardu građana i prema onome što se bude odredilo kao minimum potreban za nivo održavanja.

Vlada Srbije dostavila je Predlog zakona u skupštinsku proceduru po hitnom postupku, a Atanacković kaže da se nada da će do kraja godine biti i usvojen.

Tanjug/radio 021

You May Also Like