Novi lekovi na pozitivnoj listi

Od strane Ozon
0 komentar

Republički fond za zdravstveno osiguranje saopštio je da je raspisao tender za nabavku biološke terapije, uključujući biosimilare, koji su u junu stavljeni na pozitivnu listu lekova.

Posle otvaranja tendera 14. septembra veći broj obolelih od zapaljenskih bolesti creva, ali i oboleli od reumatoidnog artritisa, ankilizirajućeg spondilitisa i psorijaznog artritisa, prvi put će dobiti terapiju.

lekovi

Na taj način, osim što država u širu primenu uvodi najsavremeniju terapiju za lečenje Kronove bolesti i reumatoidnog artritisa, očekuje se i ostvarenje uštede za nove pacijente od minimum 30 odsto.

U Srbiji se biosimilari trenutno koriste samo na Vojnomedicinskoj akademiji, gde se njima leče vojni osiguranici oboleli od zapaljenskih bolesti creva.

Procenjuje se da u Srbiji od tih bolesti, kojima pripada i Kronova bolest, boluje do 10.000 ljudi, dok čak 35.000 ljudi boluje od reumatoidnog artitisa.

Biosimilari nisu isto što i generički lekovi, a po svojstvima su veoma slični originalnim, biološkim lekovima, dok su u proseku jeftiniji za 30 odsto, a u pojedinim evropskim zemljama čak i do 50 odsto od biološkog leka, što automatski omogućava lečenje duplo većeg broja obolelih, navodi se u saopštenju.

Možda Vam se svidi i