Nikola Dostanić mali, a veliki čovek

Od strane Ozon
0 komentar

U vreme kada se sela polako gase, a mladi u sve većem broju beže glavom bez obzira i to ne samo iz sela, nego i iz Srbije jedan četrnaestogodišnji dečak već sada odgovorno tvrdi ne samo da će ostati Salašu Noćajskom, nego i da će se isključivo baviti poljoprivredom. Reč je o mladom Nikoli Dostaniću, koji već uveliko samostalno obavlja, skoro pa sve radove u polju, od oranja njive, pa do žetve pšenice.

Nikola je učenik osmog razreda Osnovne škole “Dobrosav Radosavljević Narod” u Mačvanskoj Mitrovici, za školu iskren je puno ne mari, ali planira da naredne godine upiše srednju poljoprivrednu u Rumi, jer to je nešto što ga zanima i u čemu se on već sada pronalazi.

14699770_883138591823656_10528571_n

Ljubav prema poljoprivredi, zemlji i životinjama na njega preneli su roditelji, pre svega otac koji u svom posedu ima oko 20 hektara zemlje na kojoj gaji nekoliko poljoprivrednih kultura, mahom kukuruz i pšenicu. U njihovom domaćinstvu ima i puno životinja, od goveda, preko svinja, pa do ovaca. Sve to nekako pada pod Nikolinu nadležnost, još uvek je mlad da sve poslove može da obavi samostalno, ali vrlo brzo će se i to promeniti, jer već sada znanja koje mu je preneo otac, ali i svi odrasli iz njegovog okruženja Nikola ima, a volje za radom nikad mu ne manjka.

Prvi put sam seo je na traktor sa samo šest godina i od tada kaže Nikola, ne silazi sa njega. Samostalno zna da ore, da tanjira, drlja, balira, grabi, što je i glavni razlog da se roditelji već sada dosta oslanjaju na njega. Otac Zoran u njemu odavno vidi svog naslednika,nekog ko će nastaviti sa onim što je on započeo, ali i nekog ko će imanje proširiti.

14658369_883139211823594_1825313142_n

Nikola objašnjava da je više je zainteresovan za poljske poslove, za obradu zemlje i da su mu ti poslovi umnogome lakši od onih koji su vezani za životinje, iako bez prigovora obavlja sve. Najviše od svega voli da ore, to mu je najzanimljivije, a kada je sa njim njegov najbolji drug Tihomir nema tog posla koji zajedno ne mogu da obav. U selu ih već svi znaju kao vredne, poslušne i dobre momke i odrasli ih doživljavaju i tretiraju kao sebi ravne.

“Nema dana da ja ne sednem u traktor i ne odradim nešto vezano za zemlju ili stoku. Evo već sada me hvata pomalo nervoza, jer se približava zima i tada nema toliko posla, pa mi bude i dosadno i samo razmišljam šta bih mogao da radim, ali čim stigne proleće i ja sam ponovo u akciji”, priča Nikola.

14741730_883139391823576_1675879071_n

Nikola mali, a veliki čovek, jedno dete od samo 14 godina, koje je već odavno je ušlo u svet odraslih i zrelo razmišlja na koji načina da proširi svoje domaćinstvo, da kupi još zemlje, još životinja, novu mehanizaciju. Kako da postane pravi uspešan poljoprivrednik koji će biti ponos ne samo svojih roditelja, nego celog sela.

“Želim da imam bar još 20 hektara zemlje, da imam pune štale, nove traktore, prikolice, sve što mi je potrebno, želim da budem bolji od mog tate, da me svi znaju ne samo u mom selu nego u celoj Mačvi i da kažu kako sam pravi domaćin, gazda. Vredan sam i uporan i uspeću u tome”, kaže Nikola, mali, a veliki čovek.

You may also like