Neznanje najveći problem: Podrži inkluziju

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici danas je održana završna konferencija za medije projekta „Podrži inkluziju“ koji su realizovali SM omladinski centar i Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica u saradnji sa SOŠO „Radivoj Popović“, a finansirala Ambasada Australije u Beogradu u okviru DAP (Direct Aid Program) programa.

Na konferenciji su pored predstavnika medija i realizatora projekta prisustvovali i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, konzul Ambasade Australije gospodin Glen Morison, direktorica ŠOSO „Radivoj Popović“ Aleksandra Jovanović, kao i predstavnici još nekoliko udruženja iz oblasti socijalne zaštite.

Projekat „Podrži inkluziju“ realizovan je kroz dve faze, prva faza obuhvatala je nabavku asistivne tehnologije koja omogućava deci sa posebnim potrebama dostupnost novih sadržaja, mogućnost aktivnijeg učestvovanja u nastavi i bolju integraciju u društvo namenjenu SOŠO „Radivoj Popović“, a druga faza projekta obuhvatala je radionice na kojima su učestvovala deca iz škola u ruralnim područjima i deca sa posebnim potrebama.

„Ovo je jedan dobar primer saradnje između Australijske ambasade, nevladinog sektora i Grada Sremske Mitrovice gde na konkretnu korist imamo dve stvari, jedna je oprema koja odlazi tamo gde je ona najpotrebnija, a sa druge strane imamo jednu situaciju koja nije toliko merljiva, ali je jako važna za nas kao društvo, a to je što je između 140 i 160 dece u seoskim sredinama spoznalo značaj ovog problema, potrebe ugroženih društvenih grupa, kako i na koji način mi možemo da im pomognemo, jer je neznanje najveći problem koji nas kao društvo tišti, što manje znamo imamo više problema. U urbanim sredinama to nekako ide drugačije, struje informacije mnogo brže, u ruralnim sredinama te stvari budu često opterećujuće i ponekad imamo situaciju da se prema pojedincima iz tih društvenih grupa odnosnimo na jedan neverovatno loš način. Ovakvi projekti nam upravo i koriste da razvijemo znanja i saznanja mnogo većeg kruga ljudi o ovoj društvenoj pojavi“, rekao je na konferenciji Nedimović.

Sremskomitrovački gradonačelnik dodao je da se već neko vreme intenzivno sa investitorima iz Australije pregovara i o saradnji u oblasti kulturnih dobara, naglašavajući da je Grad Sremska Mitrovica otvoren i spreman za svaki vid saradnje i javno – privatno partnerstvo iz oblasti istraživanja delova Sirmijuma koji do sada nisu istraženi.

Gospodin Glen Morison izrazio je zadovoljstvo što je ostvarena dobra saradnja između Ambasade Australije u Beogradu i SM omladinskog centra i samom načinu na koji je projekat realizovan. On je kratko najavio da je ove godine Ambasada izdvojila veća novčana sredstva za projekte udruženja koja se bave socijalnom zaštitom, ali i nekim drugim oblastima, kao i da postoji mogućnost dalje sradnje.

Direktorica SOŠO „Radivoj Popović“ kratko se zahvalila se svima koji su učestvovali u projektu .

„Oprema koju smo dobili je od neprocenjivog značaja za našu školu, ali svakako ono što je za nas najvažnije jeste prepoznavanje naših potreba i problema koje imamo, jer je na taj način već pola njih rešeno“, rekla je Jovanović.

Vrednost projekta „Podrži inkluziju“ iznosila je oko 6.000 australijskih dolara, a njegova realizacija trajala je oko 6 meseci.

Možda Vam se svidi i