Kad stigne proleće, naravno da stižu i dijete! I to one brzinske, koje obećavaju divno telo za nekoliko dana.

Kad bi neko smislio dijetu koja ne škodi zdravlju, uz koju se ne gladuje, a ekspresno skida kilograme i rezultati dugoročno ostaju, verovatno bi bio proglašen najvećim naučnikom.Neverovatan je podatak da prosečna žena provede čak 35 godina života na raznim dijetama!

Čudotvorni recepti za mršavljenje ne postoje, a zdravo gubljenje kilograma jedino je moguće uz savete stručnjaka.

Pre nego što uskočite u režim neke od milion brzih dijeta kojima nas bombarduju ovih dana, nije na odmet razumeti mehanizam skidanja kilograma. To za „Ozon“ otkriva nutricionista Ivana M. Petrović.

11078217_10206628712254103_8628319132658644426_n

– Mršavljenje ne mora da bude teško, ukoliko se u sam proces skidanja kilograma uključi stručno lice (nutricionista), koje ce na najbolji mogući način usmeriti pacijenta na pravilan odabir, količinu i kombinaciju namirnica. Sa takvim načinom ishrane, do idealne telesne mase nije teško doći. – navodi Ivana.

Prema njenim rečima, samo pravilnom ishranom, mogu da se skinu nakupljeni kilogrami. I to nije, kako dodaje, toliko teško.

– Da bi ceo proces skidanja viška kilograma prošao bez većeg napora, potrebno je, pre svega imati redovne obroke (tri glavna obroka i dve male užine), naravno koliko je sve to moguće ispratiti s obzirom na brz način današnjeg života. Zatim, pravilno kombinovanje namirnica i znanje o tome u koje doba dana se konzumiraju odredjene namirnice. Dovoljno tečnosti, svežeg povrća, voća, ribe, orašastih plodova, izvora zdravih masnoća iz hladno presovanih ulja, redukcuja rafinisanih šecera u vidu slatkiša, grickalica, sokova, redukcija pekarskih proizvoda i brze hrane, dovoljan unos tečnosti… I naravno, dobra motivisanost i jaka volja. I tvrdim da neće biti napora – preporučuje Ivana.

Preskakanje obroka često dovodi do ogromnog pada nivoa šećera u krvi, a ako se radi o doručku – šećer ni ne dobija priliku da se digne. Ovo možda zvuči kao mala stvar, ali stručnjaci upozoravaju da to uopšte nije naivno. Šećer je gorivo koje je neophodno za pravilno funkcionisanje našeg organizma, i ako ga nema dovoljno, svi organi u telu pate. Ljudski organizam ulazi u „režim gladovanja“ ako previše dugo nema novih kalorija. To u suštini znači da telo pokušava da sačuva energiju, jer se oseća ugroženo, pa se metabolizam jako usporava i hrana koju ćete kasnije uneti se ne sagoreva efikasno.

– Gladovanje je poslednje za šta bismo smeli da se odlučimo kada zelimo da izgubimo kilograme. Nas organizam je vrlo pametan, pa tako, zapamtiće svaki period gladovanja. Memorisace ga kao veliki šok. A onda, kada nešto malo i ponudite svom organizmu, on će to uskladititi u svoje rezerve, baš zbog bojazni da će gladovati ponovo. Pa se tako uneta hrana neće trošiti, već skladištiti u telesne rezervoare (to su vaši bokovi, noge, stomak). Sa druge strane, gladovanje može dovesti do velikih deficita u nutrijentima koji mogu rezultirati ozbiljnim zdravstvenim problemima – navodi Ivana.

Konzumiranje hrane za čoveka predstavlja poseban užitak. On jede ono što voli, bez obzira na posledice. To čak ide dotle da dovodi do zavisnosti od pojedinih namirnica.

– Ako se pravilno hranimo, nećemo imati problem sa viškom kilograma. Ali svakako da ukoliko problem već postoji, neće biti dovoljna samo izbalansirana i zdrava ishrana, vec striktno određena redukcija unosa energije, sve dok se ne dođe do željenih rezultata – objasnila je Ivana.

Do gubitka kilograma dovode ove namirnice:

– Mnogo je namirnica koje pomažu pri skidanju kilograma i odlični su saveznici. Ali, mogla bih uvek izdvojiti: morsku ribu, zeleno lisnato povrće, bademe u malim količinama, borovnice, jabuke, limun, žitarice od celog zrna, papriku, krastavac – preporučuje Ivana.

1235526_10209031121632836_6871791699534572672_n

Možda Vam se svidi i