NEDIMOVIĆU još jedan resor?

Vlada Srbije dobiće najverovatnije još dva resora – za EU i ekologiju i jednog potpredsednika, dok će Ministarstvu poljoprivrede biti pridodat ruralni razvoj.

Očekuje se da će pored ostalih promena, biti izmena i u Ministarstvu poljoprivrede kome će biti pripojen ruralni razvoj. Tom oblašću i do sada bavilo Ministarstvo poljoprivrede, pa će pratktično biti promenjen samo naziv ministarstva.

nedimovic

Tako bi Branislav Nedimović vodio Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Gotovo je izvesno i da će Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja, dobiti resor. Iako je i do sada bila zadužena za evrointegracije, na će uskoro dobiti ministarstvo za EU.

Sigurno je i da će u novu vladu ući i Nenad Popović, predsednik SNP, a u njegovom slučaju razmatraju se dve opcije – prva je da bude direktor kancelarije, a druga da dobije potpredsedničko mesto u Vladi.

Zbog pridruživanja EU, posebno važna oblast za Srbiju je ekologija, koja se odnosi na poglavlje 27. Do sada se spekulisalo da će Vlada Aleksandra Vučića formirati kancelariju za ekologiju. Ipak, ne treba iskuljučiti mogućnost da bude formirano posebno ministarstvo koje će se baviti zaštitom životne sredine.

Goran Trivan, dugogodišnji beogradski sekrtar za ekologiju, glavni je kandidat za to mesto.

Sve je očiglednije da je premijer Aleksandar Vučić prilikom sastavljanja ove vlade znao da će doći do rekonstrukcije, ali zbog dolaska potpredsednika SAD-a nije imao vremena da uvodi nova ministarstva i kancelarija, kao i da povećava broj potpredsedničkih mesta. Za to je bilo neophodna izmena zakona o vladi i i ministarstvima, a to podrazumeva i složeniju proceduru u parlamentu.

Izvor: Blic

You May Also Like