Nedimović: Naknade urediti zakonom, ne po volji lokala

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je danas da podržava donošenje krovnog zakona koji će regulisati naknade, jer se ne sme dozvoliti da lokalne samouprave same određuju njihovu visinu čime se neke investicije dovode u pitanje. …
On je na konferenciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) o unapređenju uslova za poslovanje „Četvrto prolazno vreme“, kazao da se ne sme dozvoliti da jedna lokalna samouprava naplaćuje naknadu za ekologiju od investitora od čak nekoliko miliona dinara, a da druga loklana samouprava odmah pored nje ne uzima ništa.

Nedimović je rekao da se mora raditi na odgovornosti lokalnih samouprava i da naknade ne smeju da budu izvori prihoda opštinama koje nisu efikasne.

„Insistiraćemo da oni koji iskaču iz okvira budu sankcionisani, jer pravila igre moraju da se poštuju“, kazao je on.

Nedimović je rekao da je zaštita životne sredine najkompleksniji problem s kojim se suočava Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i da lokalne samouprave moraju da budu spremne da pomognu, ali da je potrebno i veće učešće privrede u njegovom rešavanju.

Privrednici: Predvidivo i stabilno poslovno okruženje preduslov za investicije

Privrednici od nove Vlade Srbije očekuje reformu i poboljšanje efikasnosti državne uprave, predvidivost izmene poreskih zakona, smanjenje parafiskalnih nameta i reformu Poreske uprave, pokazuje danas predstavljeno istraživanje poslovne klime i poverenja investitora koje je sprovedeno među kompanijama članicama Američke privredne komore u Srbiji (AmCham).

Privreda očekuje i reformu zdravstva i obrazovanja, a smatra da su potrebne i mere za olakšavanje spoljne trgovine, kao i stabilniju politiku zaštite životne sredine.

Privrednici navode da je neophodno dalje smanjenje sive ekonomije i uspostavljanje jednakih uslova poslovanja za sve, ali i veći fokus na e-Upravi kao načinu da se poboljša efikasnost administracije.

Istraživanje je pokazalo i da je opšte zadovoljstvo poslovnom klimom umereno, dok je delimično do umereno zadovoljno 84 odsto članova komore, a 68 odsto očekuje unapređenje u sledeće četiri godine odnosno do kraja mandata trenutne Vlade.

Reforme koje su u istraživanju ocenjene kao uspešne su izmene Zakona o radu, smanjenje administracije za građevinske dozvole, smanjenje nesolventnosti kroz izmenu regulative stečaja i izvršenja, dok su kao najgore ocenjene reforma javnih preduzeća, nedavna reforma javnih nabavki i započeta pa napuštena reforma parafiskalnih nameta.

Članovi Američke privredne komore ostaju oprezni optimisti kada je u pitanju rast i zapošljavanje, tako da njih 61 odsto očekuje rast u poslovanju, 50 odsto očekuje da će taj rast zahtevati i dodatno zapošljavanje u naredne dve godine, dok 40 odsto članstva prognozira rastući trend, ne samo u njihovoj kompaniji već u celoj industriji iz koje dolaze.

Upoređujući je kao investicionu destinaciju sa njenim susedima, kompanije članice komore su ocenile da je Srbija ispred Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a iza svojih suseda koji su članice Evropske unije.

Bugarska je granični slučaj, jer je značajan deo kompanija koje su učestovale u istraživanju (42 odsto), njeno poslovno okruženje ocenilo vrlo slično u poređenju sa Srbijom.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović rekao je da rezultati istraživanja predstavljaju veoma vredne podatke zato što odražavaju percepciju 196 najuspešnijih američkih, međunarodnih i lokalnih kompanija koje posluju u Srbiji, čiji je ukupan prihod u 2015. godini u zemlji iznosio oko 11 milijardi evra i koje zapošljavaju 100.000 građana Srbije.

„Određeni, ne mali, rezultati su postignuti, ali put do željenog poslovnog okruženja je još uvek dug. Zbog toga smatramo da je sada važnije nego ikad da Vlada i privreda rade u maksimalnom mogućem saglasju“, rekao je Petrović.

Brnabić: Napravljen pozitivan pomak u poslovnom okružženju

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas da u svom resoru ima u ovom trenutku tri prioriteta – elektronska uprava, puna implementacija dva zakona, o opštem upravnom postupku i o inspekcijskom nadzoru, kao i formiranje Akademije za javnu upravu.

Prema njenim rečima, veliki pomak, kada je reč o poslovnom okruženju, već je napravljen.

Brnabić je, na konferenciji Američke privredne komore, to ilustrovala zvaničnim podacima da je u prvih osam meseci ove godine broj otvorenih preduzetničkih radnji veći za 71,3 odsto nego u istom periodu prethodne godine.

Važno je, kako je istakla, da je u istom periodu takođe manje odjavljenih preduzetnika i to za preko 26 odsto.

„To je veoma važno, jer govori u prilog tome da preduzetnici ne beže u sivu zonu, da nemamo odliv iz legalnog u sivu zonu“, rekla je Brnabić.

Izvor: Beta, Tanjug, RTV

Možda Vam se svidi i