NAPLATA PUTARINE: Od danas skuplje do Makedonije

Od strane Ozon
0 komentar

„Putevi Srbije“ danas počinju da naplaćuju putarinu na naplatnoj stanici „Preševo“. Deonica od Beograda do granice koštaće 990, a za teretna vozila 5.960 dinara
VOZAČI putarinu od Beograda do makedonske granice od danas će plaćati 70 dinara više, jer počinje sa radom naplatna rampa „Preševo“. Umesto 920 dinara, ceh za vožnju auto-putem iznosiće ukupno 990 dinara. Od januara sledeće godine počinje i naplata na novootvorenoj deonici od Ljiga do Preljine, a „Putevi Srbije“ su objavili da će za korišćenje ove trase vozači koji se isključe u Takovu plaćati 70, a u Preljini 140 dinara.
Pošto u Ljigu ne postoji naplatna rampa, vozači koji idu iz Čačka putarinu će plaćati na ulasku na auto-put u Preljini. Kako na rampi neće moći da utvrde da li vozači idu samo do Takova ili sve do Ljiga, tarifa će za sve biti 140 dinara. U idealnim uslovima, šoferima koji se isključuju u Takovu, putari bi trebalo da vrate 70 dinara.

– JP „Putevi Srbije“ će danas od 12 časova, početi sa naplatom putarine na deonici auto-puta, od mesta Levosoje do granice sa Makedonijom, u dužini od 22 kilometra – stoji u saopštenju „Puteva Srbije“. – Naplata putarine za navedenu deonicu će se vršiti na novoizgrađenoj naplatnoj stanici „Preševo“, na osam naplatnih kanala. Cena putarine za putnička vozila iznosiće 70 dinara, a za teretna vozila 440 dinara.

To su cene koje, po svemu sudeći, neće biti dugo u opticaju, jer se posle Nove godine očekuje poskupljenje putarine na svim deonicama. „Putevi Srbije“ su još 1. februara ove godine tražili od Vlade Srbije odobrenje da podignu cene za 10 odsto. Na jednoj od narednih sednica Vlade očekuju se da će im ta molba, koju ponavljaju poslednjih osam godina – biti uslišena.

U tom slučaju će i računica troškova korišćenja puteva prve kategorije izgledati nešto drugačije. Do makedonske granice će plaćati blizu 1.100 dinara. I tek otvorena deonica Ljig – Preljina, možda će novu tarifu dočekati pre početka naplate. Korišćenje tog dela puta bi umesto predviđenih 140, koštalo 154 dinara.
CENE ZA KAMIONE

AUTOBUSE i kamione će vožnja od Ljiga do Preljine koštati 800 dinara, a ako se isključe u Takovu moraće da plate 400 dinara. Na novoj naplatnoj rampi u Preševu očekuje ih izdatak od 400 dinara. Od Beograda do makedonske granice teretna vozila će ovaj put koštati 5.960 dinara.

You may also like