Sremska Mitrovica – Ostalo je još svega nekoliko dana da građani dostave svoje prijave Nacionalnoj službi za zapošljavanje povodom poziva za samozapošljavanje i pokretanje sopstvenog biznisa.

Prema rečima direktorke mitrovačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Marijane Grabić poziv važi za sve, ali su žene u određenoj meri povlašćene:“Ženama koje se odluče na pokretanje sopstvenog biznisa će biti lakše da dobiju sredstva od Nacionalne službe za zapošljavanje, jer spadaju u kategoriju teže zapošljivih lica“, rekla je ona.

DSC_0500

U Sremskoj Mitrovici je u 2015. bilo 3322, a trenutno je 3065 nezaposlenih žena, što iznosi 46.5 odsto. To je mnogo manje u odnosu na okolne opštine gde je taj broj uglavnom preko 50 odsto, a direktorica mitrovačke filijale kaže da je uticaja na to imalo i prošlogodišnje zapošljavanje:“Prethodne godine je subvencije za samozapošljavanje dobilo 89 lica sa teritorije Grada, od kojih su 37 bile žene“, kaže Grabić koja je ubeđena u još bolje rezultate navodeći da ove godine ima već stotinu zahteva za sredstva, a da je ostala još čitava sedmica za prijavljivanje.

Prema informacijama iz Nacionalne službe za zapošljavanje, ova institucija nakon prijave lica na Poziv za samozapošljavanje, održava obuku za pisanje biznis-plana, nakon kojeg ga zainteresovani sami pišu i konkurišu za sredstva. U Sremskoj Mitrovici su ove godine među budućim preduzetnicama najpopularniji poslovi u koje ne treba mnogo da se ulaže, a to su knjigovodstvene agencije, dečje igraonice i frizerski i kozmetički saloni, rekla nam je prva žena mitrovačkog dela Nacionalne službe za zapošljavanje naglasivši da još uvek ne može da kaže koliki je broj žena aplicirao za samozapošljavanje, ali da ona očekuje procenat između 30 i 50 odsto.

You may also like