Mitrovčani, šta je sa kulturom? Galerija, pozorište, biblioteka, muzej čekaju!

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Novembar već tradicionalno je mesec koji se u Sremskoj Mitrovici obeležava mnogobrojnim kulturnim, sportskim i humanitarnim dešavanjima. Broj manifestacija je višestruko veći u odnosu na bilo koji drugi mesec u godini, pa tako imamo više promocija knjiga, izložbi, turnira, raznih drugih sportskih takmičenja i humanitarnih akcija. Sva ova dešavanja imaju svoju određenu publiku, neka okupe više ljudi, neka manje.

Završetkom „Novembarskih dana“ broj ovih aktivnosti se smanjuje, ali ne prestaje, međutim ta dešavanja su nekako manje ispraćena. Pa tako kada govorimo o Pozorištu „Dobrica Milutinović“, kao što smo ranije pisali, dečije predstave su u većini slučajeva najposećenije, takođe gostujuće predstave sa „poznatim“ glumačkim imenima okupe veći broj ljudi. Promocije knjiga u Biblioteci „Gligorije Vozarović“ sa brojem publike variraju takođe u zavisnosti od autora, a isti slučaj je i sa Galerijom „Lazar Vozarević“. Renoviran i sjajno uređen prostor, sjajne postavke, publike pak jako malo. Tek po koja izložba, a bilo ih je samo u toku ove godine 13, je privukla veliki broj posetilaca. Jedna od najposećenijih je svakako nedavno održana izložba „Salon urbanizma“ i izložba Udruženja „Žuta foka“, ali šta se dešava sa ostalim izložbama, ostalim danima, kada se izložbe zvanično otvore? Da li prostor „zuji prazan“? Koliko ljudi uopšte ima naviku da posećuje ne samo Galeriju, nego i druge ustanove kulture? Na žalost, od jednog broja ispitanika, veliki procenat nikada nije ni kročilo u prostorije Galerije, neki na žalost ne znaju ni gde se ona nalazi. Broj posetilaca se kažu iz Galerije svakako povećao od kada je ona renovirana, ali u odsnosu na broj stanovnika i na broj izložbi on bi mogao biti dosta veći, pogotovo ukoliko se uzme u obzir da su sve izložbe izuzetno pažljivo birane i kvalitetne. Od izložbe slika Milene Pavlović Barili, jedne od najznačajnijih srpskih slikarki, pa sve do izložbe Mitrovčanina Dejana Simeunovića svaki odlazak u Galeriju odvešće Vas na jedno sasvim drugo putovanje u jedan novi svet. Zašto te prilike ne koristiti?

galerija2

Da li su Mitrovčani „otupeli“ na kulturu? Da li je „borba za dinar“ učinila da sve druge stvari potisnemo u drugi plan? Ili jednostavno smo samo nezainteresovani? Posmatrajući publiku koja i prati kulturna dešavanja u gradu dolazi se do zaključka da su to mahom stariji ljudi, penzioneri. Tu se već nameće pitanje zašto je to tako? Da li oni jednostavno imaju više vremena, ili su to navike iz nekih „srećnijih vremena“?

U svakom slučaju, ukoliko još niste „otupeli“ i možete da pauzirate život na pola sata, mi vam predlažemo da upravo posetite našu Galeriju (za one koji ne znaju gde se nalazi, Galerija je smeštena između Pozorišta „Dobrica Milutinović“ i dečijeg odeljenja Biblioteke „Gligorije Vozarović) jer je trenutno u toku postavka dela iz umetničkog fonda. Ukoliko niste za tu opciju, danas u Gradskoj kući u 18:00 časova održaće se promocija Godišnjaka Književne zajednice.

You may also like