Mitrovačkim osnovcima i srednjoškolcima promovisane vojne škole

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održana promocija vojnih škola, za osnovce i srednjoškolce sa ciljem da se potencijalni kandidati upoznaju sa otvorenim uspisnim konkursima, sa kapacitetima i mogućnostima koje vojne škole pružaju, ali i dobiju tražene inormacije i odgovore na sva pitanja koja imaju.

Zainteresovanim mladićima i devojkama između ostalog predstavili su se i učenici Vojne gimnazije, Srednje stručne vojne škole, kao i kadeti Vojne akademije.

12736538_1669333273319615_1900154993_o

Prema rečima kapetan korvete Aleksandar Antića sa Vojne akademije, zainteresovanost omladine sa područja Srema za upis u vojne škole je na zadovoljavajućem nivou i svake godine u blagom porastu.

„Proces prijavljivanja na konkurse za upis u sve vojne škole je tek počeo, ali prvi znaci pokazuju da se u Sremu nastavlja trend porasta broja prijava. Iz godine u godinu imamo dosta interesovanja kako za Vojnu gimnaziju, sad za Srednju stručnu školu, tako i za Vojnu gimnaziju“, rekao je Antić.

On se kratko osvrnuo na motive omladine za upis u vojnu školu navodeći da roditelji koji utiču na svoju decu da upišu vojne škole razmišljaju o zaposlenju, karijeri, dok mladići i devojke pre svega razmišljaju o samom procesu studiranja koji im u vojni školama pored klasične nastave donosi i rad na terenu, rad sa naoružanjem i slično.

12768100_1669333303319612_78734551_o

Osnovni podaci o konkursima:
Otvoreni su konkursi za prijem učenika i kadeta u vojne škole:
• U Srednju stručnu vojnu školu biće primljeno 60 učenika, konkurs je otvoren do 15. marta 2016. godine;
• U Vojnu gimnaziju biće primljeno 120 učenika, konkurs je otvoren do 31. marta 2016. godine;
• U Vojnu akademiju biće primljeno 90 kadeta, konkurs je otvoren do 31. marta 2016. godine;
• Na Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije biće primljeno 25 kadeta, konkurs je otvoren do 31. marta 2016. godine;
Mladići i devojke koji žele da konkurišu za upis u vojne škole, potrebno je da podnesu prijavu u centrima Ministarstva odbrane na teritoriji stalnog mesta boravka. Uz prijavu potrebno je priložiti neophodnu dokumentaciju (videti niže u konkursima).

Vojna akademija i Vojna gimnazija će, za vreme trajanja konkursa, svake subote organizovati akciju „Otvorena vrata“. Tada će svi zainteresovani biti u prilici da posete ove škole i neposredno se upoznaju sa njihovim kapacitetima i mogućnostima, dok će im zaposleni pružiti sve potrebne informacije u vezi sa konkursom i uslovima života i rada.

Za vreme školovanja učenicima i kadetima obezbeđeni su besplatan smeštaj i ishrana u internatima Vojne akademije i Vojne gimnazije, kao i celokupna nastavna literatura, kapaciteti Sportskog centra, biblioteke, internet centra.

Po završetku školovanja, kadeti stiču visoko obrazovanje i stručno zvanje koje je propisano akreditovanim studijskim programima. Nakon uspešno završenog školovanja u Vojnoj akademiji i na Medicinskom fakultetu VMA primaju se u profesionalnu vojnu službu i proizvode u čin potporučnika odgovarajućeg roda – službe.

Detaljne informacije o konkursima pogledajte na sledećim stranicama:
1. Srednja stručna vojna škola: OVDE.
2. Vojna gimnazija: OVDE
3. Vojna akademija: OVDE.
4. Medicinski fakultet VMA: OVDE.

You may also like