Sremska Mitrovica – Bez obzira na izuzetno veliku potrošnju tokom jula, naročito avgusta meseca, stanje zaliha krvi nije alarmantno i za sada su obezbeđene zalihe svih krvnih grupa za narednih 5-7 dana, kažu u Službi tansfuzije sremskomitrovačke Opšte bolnice.

Istovremeno u glavnom Gradu, situacija je alarmantna. Institut za transfuziju krvi Srbije u ovom trenutku ima dovoljno jedinica tek da pokrije potrebe bolnica za jedan i po dan. Nema od koga ni da pozajmi, jer je smanjen broj davalaca i u regionalnim službama transfuzije, pa ni one nemaju viškova koje bi, eventualno, mogle da ustupe Beogradu, gde su potrebe za dragocenom tečnošću i najveće.

U ponedeljak su u prestonici krv dala samo 94 davaoca, što je za transfuziju bio najlošiji dan, a bolnicama je izdata 191 jedinica.

Dovoljne količine svih krvnih grupa obezbeđuju se prvenstveno planskim organizovanim akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

Svi dobrovoljni davaoci se mogu javiti svakim radnim danom u prostorije u Službe tansfuzije sremskomitrovačke Opšte bolnice Sremska Mitrovica.
Dobrovolja akcija davanja krvi najavljena je za sutra 25. avgusta u Domu zdravlja Irig od 8.00 do 11.00 časova.

Možda Vam se svidi i