„Mitros“ svečano otvoren

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je u Sremskoj Mitrovici prisustvovao svečanom otvaranju fabrike mesa i mesnih prerađevina „Mitros“.

Pored srpskog premijera, otvaranju su prisustvovali i gospodin Johan Gierlinger, vlasnik kompanije „Gierlinger Holding“ u čijem je sastavu „Mitros, direktor „Mitrosa“ gospodin Ramo Adrović, sremskomitrovački gradonačelnik Branislav Nedimović i ambasador Austrije gospodin Johanes Ajgner.

Premijer Vučić prvo se zahvalio svim radnicima „Mitrosa“ koji su verovali u oporavak posle potpunog sloma i propasti ne samo sremskomitrovačkog, sremskog, nego i srpskog giganta u mesnoj indsutriji.

mitros7

„Priča o „Mitrosu“ je priča o neuspelim privatizacijama, o našem sveukupnom propadanju i rekao bih, ponovnom podizanju i konačnom uspehu i srpske privrede i srpskog domaćina. Pre nego što je Gierlinger ovde došao „Mitros“ je ličio na ruševinu, a danas je on u novom ruhu, novom sjaju i sa velikom šansom da napravi veliki uspeh u budućnosti, rekao je premijer Vučić prilikom otvaranja.

On je dodao da je Vlada prepoznala potencijal „Mitrosa“, odnosno kompanije „Gierlinger holding“ pa je ovoj kompaniji pomogla sa 5,8 miliona evra i to ne samo za zapošljavanje 300 radnika u prvoj fazi rada „Mitrosa“, nego i za oko 700 poljoprivrednika sa kojima će „Mitros“ uskoro da potpiše ugovor o otkupu mesa.

„Nadamo se da će poljoprivrednici kako u Sremu, tako i u Mačvi prepoznati „Mitros“ kao dobrog kupca, kao sigurnog partnera i da će zajedno napraviti jedan veliki posao za Srbiju“, rekao je premijer.

Vučić je najavio da će se već u drugoj polovini maja meseca u vitrinama domaćih radnji naći i proizvodi „Mitrosa“.
„Naši ljudi će već oko 15. maja imati priliku da kupe domaće mesne proizvode koji su mnogo kvalitetniji nego što nam nude neki drugi proizvođači iz inostranstva“, rekao je Vučić i dodao da će Vlada Republike Srbije pomoći „Mitrosu“ i oko izvoza u Kinu i Rusiju.

John Gierlinger, vlasnik kompanije „Gierlinger Holding“ kratko je rekao da je od gradonačelnika Sremske Mitrovice ključeve „Mitrosa“ dobio pre samo 14 meseci, a da je od tada ova klanica dobila potpuno nov izgled u odnosu na onaj u kakvom je „Mitros“ zatečen.

mitros 1

On je podsetio da je do sada u „Mitros“ uloženo oko 20 miliona evra i da će se tu proizvoditi namirnice od mesa po navišim higijenskim zahtevima uz primenu najmodernije tehnologije po evropskim standardima.

„Mitros će biti pouzdan partner srpskoj poljoprivredi, po sigurnosti otkupa svinja i blagovremene isplate“, rekao je Gierlinger.

Direktor „Mitrosa“ gospodin Ramo Adrović istako je da svakodnevno u „Mitros“ pristiže preko 20 prijava za posao, da je obavljeno više od 1.000 razgovora sa budućim radnicima, ali i više od 1.200 razgovora sa farmerima.

On je rekao da će “Mitros” biti najveća klanica u okviru kompanije “Gierlinger Holding”, da sirovine za rad ima dovoljno i pozvao farmere da u toku sutrašnjeg dana posete “Mitros” i lično se uvere o modernim uslovima pogona.

mitros2

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović u svo obraćanju prisutnima rekao je da je „Mitros“ jedan od simbola Sremske Mitrovice koji ima burnu prošlost, od toga da je u njemu radilo 1.200 ljudi, do toga da su radnici štrajkovali glađu, ali današnji dan označio kao jedno novo poglavlje za ovu klanicu i za ceo sremski i mačvanski kraj.

„Želim da se od danas okrenemo budućnosti, okrenemo novim zaposlenima koji će doći u narednim nedeljama, a kojih bi trebalo da bude preko 300 u prvoj fazi rada „Mitrosa“, a kasnije još i više, jer nesumnjivo je da ova investicija od 23 miliona evra koliko će ukupno biti uloženo u „Mitros“, donosi sa sobom neko bolje vreme. Ja se jako radujem ovom „Mitrosu“, jer „Mitros“ nije samo 300 zaposlenih, „Mitros“ nije ni 600 zaposlenih u kasnijoj fazi njegovog rada, jer „Mitros“ su i oni farmeri, proizvođači koji žive u Laćarku, Martincima, Kuzminu, celom Sremu, Mačvi“, rekao je prvi čovek Mitrovice.

On se zahvalio svima koji su doprineli da se „Mitros“ ponovo otvori u Sremskoj Mitrovici i poželeo vlasniku, direktorima i radnicima puno sreće i uspeha u radu.

mitros3

Nekadašnji sremskomitrovački mesni gigant „Mitros“ u januaru 2015. godine prodat je austrijskoj kompaniji “Gierlinger holding” za 800.000 evra.

mitros5

You may also like