Miomiru Filipoviću Vukova nagrada

Sremska Mitrovica – Novinar i publicista iz Sremske Mitrovice, Miomir Filipović Fića, jedan je od deset ovogodišnjih dobitnika Vukove nagrade, najvećeg priznanja koje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodeljuje za izuzetan doprinos.

Jedan od deset ovogodišnjih dobitnika Vukove nagrade, najvećeg priznanja koje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodeljuje za izuzetan doprinos, je i Miomir Filipović Fića, novinar i publicista iz Sremske Mitrovice.

Tim povodom, u sremskomitrovačkom pozorištu, održano je Filipovićevo veče sa prijateljima i promocija njegove knjige „Ljudi i njihove ćudi“.

Fica„Nikad nisam mislio da ću se baviti novinarstvom. Desilo se slučajno kao i to da 40 godina od objavljivanja prvog teksta proslavim baš u programu RTS-a. Ja od novinarstva ne živim, ja živim za novinarstvo i volim ljude, a posle niza priznanja, Vukovu nagradu doživeo sam kao
posebnu čast. Osećam daleko veću obavezu i odgovornost, više nego do sada, iako imam 62 godine. Ja imam tu sreću da sa zadovoljstvom radim ono što volim. Da sam nešto drugo radio, možda bih imao više materijalnog, ali ono što moju dušu ispunjava, ne može da zameni ništa“, kaže Miomir Filipović-Fića, čije novinarstvo kolege porede sa literaturom.

Dokaz njegovog doprinosa, ne samo u novinarstvu i knjigama, već i u organizaciji društveno-korisnih poslova, jeste i prepuna sala njegovih poštovalaca i prijatelja na promociji knjige u kojoj je objavljeno 40 reportaža. U njima je slikao selo i likove, koji su ostavili dublji trag
od otiska težačkog opanka u mačvanskoj ravnici.

„On je pronalazio i ljude i događaje i pojave i ti zapisi pokazuju da su i danas istorijski“, kaže Čedomir Keco.

„Mislim da je ova nagrada kruna karijere i pokazatelj mladim novinarima i istraživačima kako treba graditi, a gospodin Fića je pravi primer za to“, dodaje Ilija Nedić, načelnik Gradske uprave za kulturu u Sremskoj Mitrovici.

Filipović je danas dopisnik Politike, osnivač nekoliko udruženja i časopisa. Čuvar davno zaboravljenih običaja, posle deset godina, planira da oživi velike seoske manifestacije.

„Sad mi je palo na pamet da sa mojim prijateljima obnovimo takmičenje sela Srbije i već imamo prijavljenih 200 sela. Ja se radujemo što ćemo tokom marta i aprila moći da putujem selima Srbije, jer volim selo“, kaže Miomir Filipović-Fića.

O njegovom doprinosu srpskoj kulturi svedoči podatak da je predlog da dobije Vukovu nagradu podržalo čak 65 opština iz Srbije.

Izvor RTS / Pripremila Gordana Manjenčić

You May Also Like