Linijski taksi: Teško rešiv problem i u Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Taksisti već neko vreme pokušavaju da se izbore sa nelojalnom konkurencijom, ali se sve svodi na njihove apele, kratkotrajne prekide u radu i vraćanje na isto.

Problem „divljih taksista“ koji ne plaćaju poreze i imaju prostora za niže cena možda su čak i zasenili linijski taksi prevozi. Trebalo bi znati da su oni NELEGALNI.

To decidno kaže i Zakon o drumskom saobraćaju, u posebnom članu 34 koji je posvećen linijskom vožnjom taksista.

linija

Saobraćajni inspektor iz Gradske uprave za privredu i preduzetništvo Dimitrije Vlajić kaže da neregulisan taksi prevoz jeste problem i u Mitrovici, ali da uopšte nije jednostavan. „Osnovni problem čitave priče je dokazivanje da on ne vozi po pozivu nego da ima jednu istu rutu“, objašnjava Vlajić primerima da takozvani linijski taksiji koji voze do Mitrovice jednom stanu na ulasku u mitrovicu, drugi put na autobuskoj stanici, treći put na plaži. To je, prema njegovim rečima, u samoj koliziji za definicijom linijskog prevoza koji obavezuje prevoznika da koristi ista mesta i ista vremena polaska.

Dodatni problem, prema rečima inspektora, predstavlja i to što je taksiranje često put do penzije od nekoliko godina, zbog otkaza ili nezaposlenosti, pa ljudi pokušavaju na sve načine da zarade.

Iako se taksiranje u poslednjoj deceniji veoma razvilo i predstavlja mnogo više od čekanja na autobuskim i železničkim stanicama i prometnim mestima, zakon to nije pratio, pa je verovatno da će neki novi akti koji će uvesti fiskalizaciju u ovu vrstu vanlinijskog prevoza bar donekle popraviti situaciju.

You may also like