Sremska Mitrovica – Labudovi koji poslednjih dana predstavljaju svojevrsnu mini atrakciju  Mitrovčanima, u našem gradu su iz jednog prostog razlog, počeli smo da brinemo o prirodi oko sebe.

Predstavici Ruralnog centra Sova u saradji sa Pokretom gorana Sremska Mitrovica i Inkluzivno edukativnim centrom In uz koordinaciju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovalo je u okviru IWC međunarodnog popisa ptica močvarica monitoring i popis ptica na rekama Sava, Bosut, Studva i Zasavica zatim kanalima Čikas, Bogaz, generalnom kanalu kod Laćarka, Morovićkom kanalu, Ribnjaku kod Morovića u spačvanskim šumama, Ticanovoj bari i drugim vodeneim površinama.

labudovi

Ukupno je zabelezeno oko 1600 ptica među kojima su crvenokljuni labud, veliki vranac, mali kormoran, patke gluvare, krdže, lisnaste patke, gnjurci liste, barske kokice, vodomari, barske senice, galebovi, sive čaplje, velike bele čaplje, vodomar i drugo.

1 (1)

Posebno je interesatno prisustvo velike populacje labudova i to u Sremskoj Mitrovici na Savi oko 50ak jedinki, od kojih je 30 mladih, što Marko Cvijanović iz Udruženje Ruralni Centar Sova, ocenjuje kao jako dobru stvar i znak da se ta populacija kod nas umnožava.

U Zasavici ima od 25 do 30 labudova, a na reci Bosut 65, među kojima je zabeleženo i prisustvo jednog prstenovanog. Kontaktiranjem centra za prstenovanje došlo se do saznanja da je labud prvi put prstenovan u Budimpešti 2012 godine.

Kako je objasnio Antun Žuljević, ornitolog iz Sombora labudovi su u Sremsku Mitrovicu došli sasvim slučajno, ali se zadržali namerno. On kaže da je Dunav u Budimpešti gde su labudovi boravili verovatno bio zaleđen, tako da su oni bili primorani da potraže bolje mesto boravka. U toj potrazi preleteli su oko 280 kilometara koliko ima od Budimpešte do Sremske Mitrovice i ovde se nastanili jer su se između ostalog i Mitrovčani pokazali kao dobri domaćini, pa ih tako redovno hrane.

Prema rečima Žuljeviča labudovi će u našem gradu ostati dokle god budu imali dovoljno hrane.

2 (4)

Od grabljivica, prilikom monitoringa, zabeležene su populacije Mišara, zatim nekoliko Vetruški i orlov Belorepani.

????????????????????????????????????

Možda Vam se svidi i