KRAJ GREJNE SEZONE: Od danas hladni radijatori

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Nakon 191 dan danas je zvanično završena grejna sezona u Sremskoj Mitrovici. Tim povodom direktor JKP „Toplifikacija“, Slavko Sladojević organizovao je konferenciju za medije na kojoj je sumirana grejna sezona 2015/2016.

Kao i sezonu ranije i ova grejna sezona, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, počela je nekoliko dana ranije, nego što je predviđeno, odnosno 8. oktobra 2015. godine. Prema rečima Sladojevića, iako je grejna sezona zvanično završena, ukoliko bude bilo potrebe ona može da se produži eventualno do 3. maja, kada JKP „Toplifikacija“ ulazi u prvu fazu remonta.

„Što se tiče grejne sezone 2015/2016 ističem da nije bilo nekih većih problema u isporuci tolpotne energije, imali smo nekoliko kvarova, koji su otklonjeni u najkraćem vremenskom periodu, a pritužbi građana skoro da nije ni bilo, i mogu da kažem da ih je iz godine u godinu sve manje. Razlog zbog čega je to tako leži u činjenici da je „Toplifikacija“ u prethodnom periodu ulagala velika novčana sredstva u automatizaciju postrojenja, tako da je naš sistem trenutno automatizovan između 60 i 70%. U narednih nekoliko godina u planu je da, ukoliko prilike dozvole, bude i kompletno automatizovan“, priča Saladojević.

SLAVKO SLADOJEVIC

Ove godine, kako najavljuje Sladojević, za investicije JKP “Tolifikacija“ iz sopstvenih sredstava izdvojiće sredstva u visini od 35 miliona dinara. Tokom godine u planu je otvaranje dispečerskog centra gde će se sa jednog mesta rukovoditi kompletnim sistemom grejanja. Biće modernizovana i automatizovana izmenjivačka stanica, postrojenje u kojem JKP „Toplifikacija“ preuzima toplotnu energiju od panonskih toplana. Nastaviće se radovi u naselju KP dom i nabavka kalorimetara, a takođe pedviđena je i nabavka jednog gasnog gorionika za kotlarnicu u ulici Stevan Sremac.

Što se tiče naplate, ove sezona, prema rečima Sladojevića, je bolja nego prethodnih godina i ona iznosi oko 94%.

Kada je govorio o cenama, Sladojević je podsetio da je Vlada Republike Srbije 2015. godine donela metodologiju za formiranje cena toplotne energije koju su do sada u potpunosti primenile samo „Toplifikacija“ iz Sremske Mitrovice i toplana u Leskovcu.

Po ovoj metodologiji cena toplotne energije u Sremskoj Mitrovici je niža u odnosu na cene u drugim toplanama. U Beogradu je cena 108 dinara po metru kvadratnom (bez PDV-a), u Rumi je bila 107 dinara, u Novom Sadu 98 dinara, a u Sremskoj Mitrovici 84 dinara. Što se tiče po meraču, po potrošnji cena je u Sremskoj Mitrovici pre metodologije bila 7,26, a sada je 4,63 dinara po metru kvadratnom. Varijabilni deo cene snižen je za oko 30%, međutim korigovan je fiksni deo cene kod stambenog prostora gde je cena sa 29,5 povećana na 41,59 dinara po metru kvadratnom.

„Naredne grejne sezone ne očekujem da će biti promene u cenovniku“, rekao je Sladojević.

Za kraj on je dodao da je generalno gledajući JKP „Toplifikacija“ zadovoljna proteklom grejnom sezonom, u kojoj su zahvaljujući toploj zimi sa prosečnom dnevnom temperaturom 7,9 stepeni Celzijusovih ostvarene uštede energenta nešto manje od 10%.

 

Možda Vam se svidi i