Sremska Mitrovica –Jadna zarada, nemerljiva šteta

SPOMENIK

Iz Dobrinaca, Prhova, Donjeg Tovarnika, Ašanje i Obreža lopovi su ukrali spomenike i biste od bronze i mesinga, koji su stajali u centru svakog od tih sela sa spomenika u Sremskim Mihaljevcima odneta je skulptura neznanog junaka

Sa spomenika u Sremskim Mihaljevcima odneta je skulptura neznanog junaka
podsećajući na stradanja Sremaca od ustaških zločinaca i borbi protiv fašizma. Ne mareći za bilo kakvu drugu vrednost osim vrednost metala, oni su spomenike razlupali i prodali otpadu sekundarnih sirovina na području Šapca.

Policija je uhvatili počinioce, a uskoro će pred nadležnim pravosudnim organima u Sremskoj Mitrovici početi proces protiv njih. Šteta naneta lupanjem i krađom celih spomenika posvećenih stotinama žrtava Drugog svetskog rata za društvo je nemerljiva, tim pre što je malo izvesno da će njihovim mestima biti izgrađeni novi spomenici i postavljene nove ploče stradalima u Drugom svetskom ratu.

Direktor regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici Ljubiša Šulaja skrenuo je pažnju na štetu koja je tokom proteklih godina napravljena zbog krađe metalnih delova sa spomenika kulture uopšte, a posebno onih posvećenih Drugom svetskom ratu, jer u Sremu skoro svako selo ima spomenik koji podseća na velika stradanja naroda.

– Svaki od tih spomenika, od kojih nisu svi vezani za Drugi svetski rat, je i svojevrsno umetničko delo, ima nemerljivu kulturnu i istorijsku vrednost, jer podseća na zločine okupatora i velika stradanja. Bilo je i krađa celokupnih spomenika. Ovo poslednje što se desilo u Ašanji, Sremskim Mihaljevcima i Dobrincima je nešto što je moralo da dobije sudski epilog i da se nekim stvarima stane na put. Imamo i stalne krađe oluka sa crkava, krađe delova sa spomenika svih kategorija, krade se bukvalno sve što se može prodati na otpadu kao sekundarna sirovina – objasnio je Šulaja.

Lj. Malešević – DNEVNIK

Možda Vam se svidi i