Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila pronađeni u Petrovaradinu

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila pronađeni su u Petrovaradinu, pokazuju poslednje analize Instituta za javno zdravlje Srbije.
Batut je uzorkovanje radio od 24. jula do 5. avgusta i zaražene komarce našao u Ulici Račkog u Petrovaradinu, kao i na Petrovaradinskoj tvrđavi. Inače, uzorci pokazuju prisustvo virusa i u Beogradu i u Pančevu.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji su do sada registrovana tri slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, uključujući jedan smrtni ishod, pacijenta starosti 81 godinu, koji se može dovesti u vezu sa ovoim virusom.

Dva slučaja obolevanja registrovana su u Južnobanatskom, a jedno Mačvanskom okrugu. U Sremu za sada nije zabeležen ni jedan slučaj oboljevanja od groznice Zapadnog Nila.
Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana u humanoj populaciji na teritoriji Republike Srbije krajem jula meseca 2012. godine.

Do 4. avgusta 2016. godine registrovano je pet slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila u zemljama Evropske unije (Italija i Rumunija) i 22 slučaja u susednim zemljama (Rostovska oblast, Ruska Federacija, Izrael i Srbija).

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca, koji ga prenose. Prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih osoba se registruje tokom avgusta i septembra.
Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom komaraca. Glavni vektor je vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas, a glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, slepi domaćin, jer se infekcija virusom Zapadnog Nila sa njega dalje ne prenosi.

Većina osoba inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti, navodi Batut. Kod malog procenta zaraženih osoba simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa temperaturom, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Međutim, kod pojedinih osoba dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva lečenje u bolnici, dodaje Batut.

Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih sekvela, kao što su: umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija. Letalitet je veći kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

You May Also Like