Ključevi sigurne kuće predati Centru za socijalni rad

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Potpredsednica Vlade Republike Srbije jučerašnju posetu radovima na regionalnom putu kroz Laćarak iskoristila je da obiđe Sigurnu kuću u Sremskoj Mitrovici, prvi objekat ovakve namene izgrađen u Sremu.

Tom prilikom direktor Fonda B92 Veran Matić simbolično je uručio ključeve Sigurne kuće direktorici Centra za socijalni rad „Sava“ iz Sremske Mitrovice, Snežani Stanisavljević.

13000396_1691882787731330_1982418245_o

Potpredsednica Vlade i predsednica koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Mihajlović ovom prilikom istakla je da je od izuzetnog značaja činjenica da žene i deca žrtve porodičnog ili partnerskog nasilja u Sremu imaju mesto na kojem će se osećati bezbedno.

Ona je rekla da je karakteristika Sremske Mitrovice, ali i još nekoliko gradova u Srbiji dobar zajednički rad tužilaštva i policije i same lokalne samouprave i da se nada da će problem porodičnog i partnerskog nasilja u Srbiji u narednom periodu biti znatno umanjen, jer jer je njegovo iskorenjenje skoro, pa nemoguće.

Takođe, Mihajlović je rekla da je od izuzetnog značaja rad na ekonomskom osnaživanju žena, pre svega žrtava nasilja kako bi one nbile u mogućnosti da same sebe izdržavaju, samostalno donose odluke i život nastave daleko od nasilnika i poćelel da što manje bude korisnika ove sigurne kuće.

13016821_1691882751064667_1825949604_o

Sremskomitrovački gradonačelnik Nedimović zahvalio se Fondaciji B92 na prilici da učestvuju u projektu, tužilaštvu koji je obezbedio novčana sredstva iz oportuniteta izražavajući nadu da će Sigurna kuća u Sremskoj Mitrovici ostati jedini objekat ovakve namene u Sremu, odnosno da neće biti potrebe za izgradnjom ovakvih objekata na drugim mestima. On je iskoristio priliku i Veranu Matiću, predstavniku Fonda B92, uručio zahvalnicu grada, kao i predstavniku Višeg javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici. Nedimović se takođe zahvalio Republičkom tužilaštvu i Osnovnom tužilaštvu koji su omogućili izgradnju Sigurne kuće u Sremskoj Mitrovici bez velikih finansijskih poteškoća.

On je napomenuo da će se u narednom periodu raditi na razvijanju programa ekonomskog osnaživanja žrtava nasilja, a da je u te svrhe već obezbeđen jedan plastenik u kojem će raditi žene smeštene u Sigurnoj kući.

Snežana Stanisavljević, direktorica Centra za socijalni rad „Sava“ najavila je početak rada Sigurne kuće odmah nakon uskršnjih praznika i objasnila da su zaposleni u Sigurnoj kući prošli sve potrebne obuke.

„Nadam se da ćemo se pomeriti korak u napred u pružanju pomoći žrtvama i zaustavljanju porodičnog i partnerskog nasilja, a zatim i u njihovom kvalitetnom zbrinjavanju i podršci koju ćemo profesionalno davati u Sigurnoj kući“, rekla je Stanisavljević.

Sigurna kuća u Sremskoj Mitrovici ima kapacitet 20 mesta, njena izgradnja koštala je ukupno 25 miliona dinara, od toga 5 miliona je obezbeđeno iz budžeta grada Sremska Mitrovica, ostalo je u srazmeri 2/3 obezbedilo tužilaštvo kroz opurtunitet i 1/3 Vlada Autonomne pokrajine Vojvodina. Opremanje belom tehnikom i sigurnosnim kamerama obezbedili su sponzori kao što su Gorenje i Avon.

13009897_1691882774397998_1884356539_o

Prema podacima Ujedinjenih nacija svaka treća žena i svako šesto dete trpi porodično odnosno partnersko nasilje.

Broj prijavljenih slučajeva nasilja u Centru za socijalni rad „Sava“ u Sremskoj Mitrovici u stalnom je porastu.

U 2015. godini toj ustanovi je prijavljeno 200 slučajeva, a samo u prva tri meseca ove godine prijavljeno je 30 slučajeva nasilja nad ženama.

Do sada su žrtve nasilja iz Sremske Mitrovice i Sremskog okruga bila smeštane u sigurne kuće u Novom Sadu i Zrenjaninu kao i u hraniteljske porodice.

Možda Vam se svidi i