Kakvu vodu piju Mitrovčani?

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U Sremskoj Mitrovici postoji ukupno 17 javnih česmi, a prema podacima Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica voda na svim česmama je hemijski i bakteriološki ispravna.

U skadu sa zahtevima ugovora između Zavoda za javno zdravlje i Javnog preduzeća „Direkcija za izgradnju grada Sremska Mitrovica“ uzorkovanje i analiza vode iz arterskih česmi vrši se četiri puta godišnje, po jednom u svakom kvartalu. Vrši se hemijska i bakteriološka analiza vode u cilju praćenja kvaliteta podzemnih voda, ali i uticaja zagađivača na njihov kvalitet. Istovremeno se definiše i lista česmi koje mogu da posluže kao alternativni izvor vode u slučaju prekida dovoda vode iz centralnog vodovoda.

Kako je objasnio Nikola Kalinić iz ZZJZ, što se tiče hemijske ispravnosti vode na javnim česmama u gradu, postoje određena iskakanja, odnosno postoje određene hemijske supstance koje su iznad normale na pojedinim česmama, ali ta iskakanja ne utiču na zdravlje i zanemarljiva su. Najčešće je to povećana koncentracija gvožđa, mangana, amonijaka što se često uočava i promenom boje vode.

„Određena hemijska iskakanja koja uočim tokom analize ispravnosti i kvaliteta vode nemaju zdravsteveni značaj. U suštini nema idealne vode, one koja nema bar malo nekog odstupanja od normale“, kaže Kalinić.

On napomnje da je pored hemijske vršena i analiza bakteriološke ispravnosti vode i da je ta analiza pokazala da voda na javnim česma u gradu bakteriološki ispravna.

Možda Vam se svidi i