JKP „Toplifikacija“: Skuplji energenti, skuplje grejanje

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je 85 dan ove grejne sezone i do sada ona, prema rečima direktora JKP „Toplifikacija“, za sve korisnike usluga ovog preduzeća, protiče bez većih problema i prekida u isporuci toplotne energije.

Prema rečima direktora „Toplifikacija“ Slavka Sladojevića, kraj godine je vreme kada se sumiraju rezultati, pa je s tim u vezi danas organizovana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni ti rezultati, ali i izneti planovi za 2017. godinu.

„Kada govorimo o delu poslovanju preduzeća koji se odnosi na proizvodnju i distribuciju toplotne energije tu smo izuzetno zadovoljni. Danas se nalazimo u 85 danu grejne sezone i do sada nije bilo nikakvih problema u isporuci topotne energije, bilo je nekih sitnih kvarova, ali to je otklonjeno istog dana, tako da naši korisnici nisu te probleme ni primetili i nadam se da će tako ostati sve do kraja sezone. Međutim kada govorimo o drugom delu poslovanja, finansijskom delu, tu rezultati neće biti tako dobri kao prethodnih godina“, rekao je Sladojević.

On je objasnio da ima više razloga zbog kojih finansijski rezultati neći biti podjednako dobri kao prošlogodišnji kada je „Toplifikacija“ ostvarila dobit u visini od oko 24 miliona dinara.

„U ovom trenutku još uvek ne mogu da tvrdim kako će „Toplifikacija“ završiti 2016. godinu, da li će biti u plusu ili minusu, ali mogu da kažem da su neki događaji uticali na samo poslovanje. Mi smo 2015. godine primenili metodologiju za formiranje cena toplotne energije i prvi u Srbiji zajedno sa gradom Leskovac smo krenuli i sa primenom te metodologije. U trenutku kada smo određivali cenu toplotne energije cena gasa je projektovana na bazi od 21 din/m³, da bi već od januara meseca 2016. godine cena gasa otišla na preko 30 dinara, pa smo znači januar, februar i mart mesec imali cenu preko 30 dinara. Kasnije cena gasa je bila nešto niža, a sada se nalazi negde na 29 dinara. To poskupljenje gasa je stvorilo veliko opterećenje „Toplifikaciji“ i ne smemo zanemariti činjenicu da u onom trenutku kada je cena gasa počela da pada naši distributeri su povećali tarife za transport i distribuciju gasa, tako da to na godišnjem nivou „Toplifikaciju“ košta 5 miliona dinara više u odnosu na ono što smo mi planirali“, objašnjava Sladojević.

Tokom 2016. godine cena grejanja se nije menjala zahvaljujući unutrašnjim rezervama „Toplifikacije“, ali na žalost već sa privim računima u novoj godini građani Sremske Mitrovice koji koriste usluge JKP „Toplifikacija“ osetiće poskupljenje koje će u proseku za stambeni prostor iznositi oko 10%.

„Od januara meseca 2017. godine mi smo prinuđeni da promenimo cenu isporuke toplotne energije, a razlog jeste rast cene energenata, pre svega gasa. Šta će biti u narednom periodu po tom pitanju ne mogu da predvidim, sve ide ka tome da će cena gasa nastaviti da raste, kako zbog cene nafte, tako i zbog cene i rasta dolara, ali videćemo još. Korekcija cena, pogotovo naviše, je svakako jedan od najtežih delova poslovanja, ali tome moramo da pristupimo, jer nas prisiljava samo tržište“, rekao je Sladojević.

Stambeno prostor – varijabilni deo -5,70 din/kWh + PDV
Poslovni prostor – varijabilni deo – 7,23 din/kWh + PDV
Stambeni prostor – fiksni deo – 39,95 + PDV
Poslovni prostor – fiksni deo – 49,94 + PDV
Stambeni prostor po metru kvadratnom – 94,43 din + PDV
Poslovni prostor po metru kvadratnom – 116,79 din + PDV

Cena grejanja za stambeni prostor po metru kvadratnom je viša za nekih 10%, varijabilni deo cene grejanja stambenog prostora je 25% viši, a fiksni deo je niži za nekih 4%.

Sladojević ističe da je i pored poskupljenja, cena grejanja u Sremskoj Mitrovici i dalje daleko niža od mnogih gradova u Srbiji.

Kada je govorio o investicijama tokom 2016. godine Sladojević je rekao da je prezadovoljan, jer je sve što je bilo u planu da se uradi i urađeno.

„Može se reći da je ova 2016. bila investiciona godina za „Toplifikaciju“, jer smo investirali oko 40 miliona dinara, sopstvenih sredstava. Najviše sredstava uluženo je, objašnjava Sladojević, u modernizaciju izmenjivačke stanice koja se nalazi pored Panonskih elektrana, tu je uloženo oko 20 miliona dinara, dok je za rekonstrukciju toplifikacione mreže u naselju KP dom uloženo oko 6 miliona dinara. Naredne godine nastaviće se sa pomenutim radovima u naselju KP dom, a akcenat će biti stavljen i na dalju automatizaciju podstanica.

Naplata potraživanja JKP „Toplifikacija“ je ove godine bolja nego prethodnih godina i iznosi oko 93%. Trenutna potraživanja od građana su oko 32,5 miliona dinara, a od pravnih lica oko 31 milion dinara. Podnetih tužbi protiv neplatiša tokom 2016. godine bilo je 85, a poslato je ukupno 876 opomena.

You may also like