Sremska Mitrovica – Proteklog vikenda, a povodom Božićnih praznika zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice Tomislav Janković i brigadni general Željko Petrović komandant Prve brigade kopnene vojske posetili su pripadnike Vojske Srbije iz garnizona Sremska Mitrovica koji su angažovani na obezbeđenju administrativne linije prema Kosovu i kontroli Kopnene zone bezbednosti u Preševu.

Prilikom posete Janković je u ime Grada Sremska Mitrovica mitrovačkim vojnicima uručio prikladne poklon pakete.

„Ono što je za nas najbitnije jeste da su vojnici pripadnici garnizona Sremska Mitrovica bezbedni, da sve zadatke koje imaju pred sobom izvršavaju profesionalno i odgovorno, ali i da nema nikakvih provokacija od strane Albanaca“, rekao je Janković prilikom posete.

????????????????????????????????????

Kopnena zona bezbednosti je deo teritorije Republike Srbije meren od adminstritativne linije prema Kosovu i Metohiji pa u dubinu teritorije R. Srbije.

„Praktično kopnena zona bezbednosti je deo teritorije koji zahvata nekoliko okruga i opština i proteže se od granice sa R. Makedonijom duž administrativne linije, pa sve do granice sa Crnom Gorom. To je prostor od nekoliko kilometara u dubini teritorije gde na neki način važe posebna pravila ponašanja ljudi. U njoj vojska izvršava zadatake na određenom broju objekata gde sprečava nelegalne aktivnosti koje povremeno izvode lica na teritoriji R. Srbije i sa teritorije Kosova i Metohije i sa teritorije uže Srbije“, objašnjava brigadni general Željko Petrović komandant Prve brigade kopnene vojske.

Komadant Petrović dodaje da pripadnici brigade iz Sremske Mitrovice izvršavaju svakodnevne zadatke vojničog karakter koje sprečavaju ilegalne aktivnosti, sprečava se ilegalno sečenje ume, prelasci na nedozvoljenim mestima admnistrativne linije, a jedinice su u pripravnosti da u bilo kom trenutku odgovore na pretnje po bezbednost od strane terorističkih grupa, pobunjeničkih snaga ili svih onih koji žele da naruše mir, zdravlje, život ljudi kao i bezbednost imovne stanovnika koji žive na ovim prostorima.

????????????????????????????????????

„Trenutno stanje bezbednosti duž administrativne linije prema Kosovu i Metohiji u kopnenoj zoni bezbednosti je stabilno sa element koji mogu da u kratkom vremenskom periodu pogoršaju bezbednost i to je ključan razlog zbog čega se jedinice vojske i nalaze na ovom prostoru i što na ovakav način izvršavaju zadatke“, dodaje komandant Petrović i za kraj koristi priliku da se zahvali zameniku gradonačelnika Jankoviću na poklonima koje je obezbedio Grad Sremska Mitrovica.

Poručnik Srđan Mandrović koji već šest godina radi u Vojsci Srbije, a već četvrtu godinu novogodišnje i božićne praznike provodi daleko od svoje porodice kaže da je biti vojnik u današnje vreme izuzetno teško.

„Generalno gledajući biti vojnik je teško, bilo da ste starešina ili profesionalni vojnik, međutim mi smo naučeni i naviknuti da odgovorimo na sve zadatke i izazove koji se nalaze pred nama. Gledajući sa ljudske strane teško je biti odvojen od porodice, ali isto tako gledajući sa profesionalne strane mi moramo i želimo da odradimo ono što se od nas traži“, rekao je poručnik Mandrović.

Pored zamenika gradonačelnika Sremske Mitrovice Tomislava Jankovića u toku novogodišnjih i božićnih praznika pripadnike Vojske Srbije koji su raspoređeni u Kopnenij zoni bezbednosti obišli su ministar odbrane Gašić, komandant kopnene vojske, načelnik generalštaba, kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Foto: S. Bjelkić

Možda Vam se svidi i