Sremska Mitrovica – Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica na teritoriji sremskog okruga nema opasnosti od pojave epidemije salmonele.

Prema informacijama koje je za Ozon media dala doktorka Marija Lazarević iz Zavoda u toku poslednja tri meseca u Sremu registrovani su samo pojedinačni slučajevi oboljevanja od salmoneloze i u pomenutom periodu nije registrovana ni jedna epidemija.

Istovremeno beleži se blagi pad oboljevanja u odnosu na isti period prošle godine (od maja do jula).

“Epidemiološka situacija salmoneloze u Sremu je mirna obzirom na mali broj registrovanih obolelih i pad u odnosu na isti period prošle godine”, zaključila je doktorka Lazarević.

Salmoneloza je oboljenje želudačno-crevnog trakta čiji uzročnik su bakterije iz roda salmonela. Ljudi se inficiraju kada ovaj mikroorganizam dospe u organizam putem prljavih ruku, zagađene hrane ili vode. Simptomi infekcije salmonelom se obično javljaju od 12 do 72 sata nakon unošenja bakterije salmonela u organizam, a prvi znakovi trovanja su groznica, vrtoglavica, bol u stomaku i povišena telesna temperatura koja može potrajati i do pet dana. Javljaju se mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku i proliv, a nakon početnih simptoma bolesnik se oseća malaksalo zbog upale sluzokože gastrointestinalnog trakta, gubitka tečnosti i soli. Bolest obično traje 2 do 6 dana a ukoliko se radi o težoj kliničkoj slici, neophodno je bolničko lečenje.

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica sprovodi kontinuirani nadzor nad svim zaraznim bolestima, analizira epidemiološku situaciju, vrši evaluaciju i predlaže mere za sprečavanje i suzbijanje istih.

Možda Vam se svidi i