IDEJA: Slovenski kompleks na Legetu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Kako Ozon Media saznaje, Svebor družina „Sveti Dimitrije“ iz Sremske Mitrovice ima ideju da na Legetu podigne naselje kojim bi se obeležio slovenski karakter mesta prvog prodora u okviru Sremske ofanzive.

Mnoge je začudila informacija da je Svebor družina „Noćnim vukovima“ darivala posebne medalje i proglasila ih za vitezove. Njihova turneja se, međutim, zove „Slovenski svet“, što ukazuje na slične ciljeve i program. Prema rečima prvog čoveka mitrovačke Svebor družine Dragana Sabljova, postignut je načelni dogovor. „Rusi su dobro prihvatili to i sviđa im se naša ideja da na Legetu izgradimo kompleks koji će imati sveslovenski karakter. Sada nam ostaje da vidimo kakav dogovor možemo da postignemo sa predstavnicima lokalne vlasti“, kaže on i dodaje da će se više toga znati nakon konstituisanja gradske vlasti.

Prema informacijama koje smo dobili iz Svebor družine „Sveti Dimitrije“, u tom kompleksu bi svaki od slovenskih naroda imao po jedan objekat gde bi dobio priliku da predstavi svoju tradiciju i običaje unutar slovenskog sveta, a razmišlja se i o uključivanju Srpske pravoslavne crkve i izgradnji hrama kako bi čitav projekat bio zaokružen. Prema ovoj ideji, ovaj kompleks bi imao i izletnički karakter, gde bi uz podsećanje na Bitku na Legetu, Mitrovčani i svi ostali mogli da bolje upoznaju slovensku kulturu.

Možda Vam se svidi i