„Halo, želite li posao?“ – Posao ili OBMANA za ambiciozne Mitrovčane?

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na osnovu zahteva naših čitalaca o anonimnim telefonskim pozivima u kojima se nudi „sjajno plaćen posao“ u „stranoj firmi“, a koji za epilog imaju sastanke u jednom mitrovačkom lokalu, sakupili smo informacije iz iskustava nekoliko onih koji su se odazvali razgovoru.

Zbog odbijanja da u prvom telefonskom razgovoru otkriju bilo šta osim da se ne radi o „multi-levelu“ i da vas je „neko preporučio“, ali da je to tajna, mnogi se ni ne odluče na odazivanje na sastanak.

Oni koji su se odazvali, međutim, tvrde da je sve bilo dogovoreno tako da do poslednjeg trenutka ne znate šta vas očekuje. Na kraju se čak ni ne pojavi ta osoba koja vas je zvala nego neko iz udaljenog grada, koja vas odobrovolji pitanjima o plati koju želite, neformalnim razgovorom i maštanjima o idealnom danu i poslu od kuće.

Malo po malo, dođe se do toga da se ipak radi o multi-level marketingu firme 4life koji nije zabranjen u našoj državi, ali je veoma kontroverzan.

Kompanija 4life se, prema rečima njihovih „instruktora“ bavi prodavanjem preparata koji pospešuju imunitet i doprinose izlečenju svih bolesti, a kroz razgovor se provuče da „svaki organizam deluje drugačije, te da ništa nije zagarantovano.

4life

Te preparate „zaposleni“ kupuju kako bi omogućili popust na količinu, a samim tim i obezbedili procente „nadređenima“, ili onih koji su ih angažovali da budu na nivou ispod njih.
Kako jedan preparat košta 60 evra, teško je poverovati da jedan čovek u Sremskoj Mitrovici može konstantno prodavati ove proizvode koji nisu registrovani u Srbiji, pa je sasvim jasno da se sve svodi na piramidalnu zaradu i da u stvari nekoliko njih na višim nivoima žive od onih kojima treba posao i koji se hvataju za poslednju slamku kupujući preskupe preparate koji „ništa ne garantuju“.

Drugu stvar koja je veoma bitna je to da ti „zaposleni“ u srpskom delu 4life-a nikakvim ugovorom nisu vezani za ovu kompaniju, ali i to da ona nije registrovana u Republici Srbiji nego u Nemačkoj.
Taj „posao iz snova“ se, dakle svodi na kupovinu tih sredstava za poboljšanje imuniteta iz Nemačke i njihovu preprodaju.

Kao na malo kojim intervjuima za posao, na ovom postoje veoma nezainteresovani koji shvate o čemu se radi. Njih, međutim, očekuje „pitanje solidarnosti“ u kojem im se traži pomoć, i to u vidu spiska onih ljudi i njihovih brojeva telefona za koje ta osoba smatra da bi mogli da postanu potencijalni kupci ili prodavci ovog proizvoda i koji bi eventualno mogli da obezbede nove procente nivoima iznad sebe. I tako se dolazi do famoznih „preporuka“ koje su velika tajna u prvom razgovoru.

Na kraju, treba znati da multi-level nije zabranjen u Srbiji, ali da ovo predstavlja jedan vid obmane, kako u vidu nuđenja „zaposlenja“ koje to nije, tako i u predstavljanju idealnih „preparata za imunitet“ kojima su jedina referenca lični blogovi prodavaca i nepouzdane „jedan čovek je uz pomoć njih izlečio tu i tu bolest“ priče.

You may also like