Grad osigurao useve od poplava

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Opština Sremska Mitrovica počela je realizaciju projekta zaštite useva merkantilnog kukuruza i žita od elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa.

“Mi smo pre izvesnog vremena potpisali ugovor u okviru projekta SEEC CRIF kojim smo zaštitili poljoprivredno zemljiste u oblast poljoprivredne proizvodnje od nastupanja vanrednih događaja u smislu poplava, grada, bioloških, klimatskih i ostalih šteta koje mogu nastati kod nas”, izjavio je Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice.

On je objasnio da je u vremenu u kojem živimo izuzetno važno preventivno delovanje i da će kroz ovu vrstu osiguranja poljoprivredni proizvođači brže i lakše moći da naplate eventualnu štetu, a da to ne ide na teret građana, jer će sredstva umesto iz budžeta Grada obezbediti osiguranje.

“Uvođenjem finansijskog instrumenta – osiguranje poljoprivrednog zemljišta od katastrofa , lokalne samouprave na bazi naplate osiguranog slučaja stvaraju novčani potencijal da reaguju ka pogođenima bez zahvatanja u lokalni budžet. Time se znatno manjim sredstvima ( do 20 puta ) vrši obeštecenje pogođenih jer rizik prelazi na osiguravajuće kuće. Tako savremeni svet funkcioniše”, kazao je Nedimović.
“Mislim da podizanje svesti svih ljudi koji žive na teritoriji Grada Sremska Mitrovica mora biti intenzivno sa aspekta odbrane ne samo od poplava nego od svih drugih elementarnih nepogoda imajući u vidu u kakvom vremenu živimo. Učešće u ovom projekt je samo jedan od instumenata koje ćemo koristiti. Trudićemo se da na ovome ne stanemo nego da idemo na jedno šire finansijsko obezbeđenje i poljoprivrednih proizvoda, ali i imovine na prostoru Sremske Mitrovice”, kazao je Nedimović.

Kroz ovaj projekat poljoprivredni proizvođači osiguravaju svoj prinos od skoro svih elementarnih nepogoda, ukoliko smanjenje prinosa bude veće od 20 – 30 odsto od petogodišnjeg proseka.

Eugene Gurenko, vođa projekta SEEC CRIF iz Svetske banke, naglasio je da je Grad Sremska Mitrovica prva lokalna samouprava u Srbiji koja je uzela učešće u ovom projektu.

Gurenko je objasnio je da potpisan ugovor zapravo predstavlja polisu osiguranja koju nudi lokalni partner Evropa Re u Srbiji, a to je Energoprojekt Garant Osiguranje, osiguranje od poplava i zemljotresa. Reosiguranje nudi Evropa Re Reosiguranje, reosiguravajuća kuća koja je u delimičnom vlasništvu Srbije, Makedonije i Albanije.

Posle uspešno završene 2015. godine u pogledu zaštite useva pod merkantilnim kukuruzom i pšenicom Grad Sremska Mitrovica ponovo je februara 2016. godine raspisao tender radi osiguranja od prirodnih katastrofa

Izvor: B92

You may also like