Gorivo poskupelo pet puta za tri meseca

Od strane Ozon
0 komentar

Vozači u Srbiji i dalje gorivo plaćaju skuplje nego u zemljama regiona, a razlog za to su uglavnom visoke akcize koje utiču na formiranje cena.

GTrenutna cena benzina BMB 95 na pumpama u Srbiji iznosi 132,62 dinara po litru, a dizela 136,38 dinara. U pojedinim zemljama poput Bosne i Makedonije ta cena je znatno niža zbog što su državna zahvatanja manja nego u Srbiji.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže za „Danas“ da je skok cena na međunarodnom tržištu nafte doprineo i rastu maloprodajnih cena u Srbiji i svim zemljama u okruženju.

– Cena sirove nafte je i u proteklih sedam dana imala trend rasta. Tako je nafta tipa „brent“ u ponedeljak prešla psihološku granicu od 50 dolara za barel, a juče je dostizala vrednosti i do 52,24 dolara. Od 20. januara, kada je cena nafte dostigla višegodišnji minimum i pala ispod 28 dolara za barel, do danas, zabeležen je skok cene od 85 odsto. Cene goriva su zapravo nastavile da padaju još oko mesec i po dana posle 20. januara, kada je počela da raste cena sirove nafte i do sad su u maloprodaji povećane za oko osam odsto, a dizela za oko devet odsto, dok je u istom periodu cena TNG autogasa pala za tri odsto – navodi Mićović.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da su slična kretanja zabeležena i u zemljama u okruženju, kada se uporede cene izražene u evrima po srednjem kursu nacionalnih banaka, i dalje je cena benzina u Srbiji nešto ispod regionalnog proseka, kao i cena TNG autogasa, dok je prosečna cena dizela među najvišima.

– Ovakav status prosečne cene dizel goriva na srpskom tržištu uspostavljen je nakon višekratnog povećanja akciza u prethodnih nekoliko godina. Prema sadašnjim cenama benzina i dizela, udeo akcize, naknade za formiranje obaveznih rezervi i PDV-a je oko 58 odsto, ili u apsolutnom iznosu nešto manje od 80 dinara po litri – kaže Mićović.

Od 2. marta gorivo u Srbiji je poskupelo pet puta. U martu je BMB 95 koštao 123,29 dinara po litru a dizel 125,11. Cena se ponovo promenila već 6. aprila kada je BMB dostigao cenu od 128,6 a dizel 130,91 dinar po litru. Već 4. maja BMB je poskupeo i njegova cena iznosila je 129,74, a dizela 132,35 dinara. Četvrto i pretposlednje poskupljenje do sad nastupilo je 1. juna kada je BMB 95 dostigao cenu od 131,61 dinar, a evrodizel 135,71 dinar po litru.

Radio 021

Možda Vam se svidi i