Gde god da odu Mitrovčani među najboljima

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Načelnica Gradske uprave za obrazovanje Mirjana Pjevac danas je u Gradskoj kući priredila prijem za dva mitrovačka studenta, Lazara Tešanovića i Miloša Arbanas koji su na nedavno održanom takmičenju u robotici „Eurobot 2016“ ostvarili zapažene rezultate.

Takmičenje je održano u glavnom gradu Francuske, Parizu od 11. do 12. juna, a pored timova iz Evrope na njemu su nastupali i timovi iz celog sveta, ukupno 45 njih. Reprezentacija Srbije je učestvovala sa tri tima i osvojila je 2. 3. i 9. mesto.

Dok je Lazaru, studentu prve godine Master akademskih studija Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu ovo treće učešće na takmičenju „Eurobot“, Milošu studentu četvrte godine Osnovnih akademskih studija Fakulteta tehničkih nauka, takođe u Novom Sadu takmičenje u Parizu bilo je drugo po redu.

„Sremskoj Mitrovici i Gradskoj upravi za obrazovanje na čijem sam ja čelu danas je čast što smo mogli da dočekamo naše studente Miloša i Lazara sa ovako prestižnog takmičenja, gde su oni u delu robotike pokazali i dokazali svoje znanje i doneli Mitrovici, Novom Sadu i Srbiji vrlo dobre rezultate i ostvarili zaista zapažen uspeh. Mitrovica ne bi bila Mitrovica da nema svoje predstavnike skoro u svim sferama i mi se kao lokalna samouprava trudimo da svima njima na neki način pomognemo. Gradska uprava za obrazovanje je obezbedila Lazaru i Milošu po 15.000 dinara nepovrtane pomoći i nadam se bar delom im pomogli u odlasku na takmičenje“, prilikom prijema rekla je načelnica Pjevac.

Ona je kratko dodala da je njihov uspeh još i veći imajući u vidu skromna sredstva sa kojima su raspolagali i konkurenciju koja je velika i finansijski mnogo jača.

„Mi smo ove godine ostvarili dosta veliki uspeh i pokazali smo se mnogo bolje od ozbijnih evropskih timova. U suštini, nama su resursi ograničeni, robote smo nekako napravili, ali je sam odlazak na takmičenje predstavljao problem, međutim na našu sreću zahvaljujući medijima i taj problem je rešen“, rekao je Lazar prilikom prijema. Miloš se nadovezao na njegove reči objašnjavajući da su čvrsto verovali u svoj uspeh i zbog toga je želja za nastupom na takmičenju bila ogromna.

„Ove godine zapravo smo i očekivali dobre rezultate jer smo ispratili nacionalna takmičenja drugih učesnika „Eurobot-a“ i shvatili da svima njima možemo da pariramo bez obzira što smo raspolagali sa dosta manje novčanih sredstava“, rekao je Miloš i dodao da su se za takmičenje počeli pripremati još prošle godine i da je njegovo i Lazarevo zaduženje u timu bila elektronika robota.

Miloš i Lazar iskoristili su priliku da se zahvale Gredskoj upravi na pomoći i obećali još dobrih rezultata u budućnosti.

„Eurobot“ je takmičenje koje se održava jednom godišnje, namenjeno je za mlade – srednjoškolce i studente. Cilj je realizacija autonomnog robota manjih dimenzija, koji treba da izvši neki konktretan zadatak. Taj zadatak se svake godine menja – jedno je uvek isto: roboti se bore jedan protiv drugog na terenu. Eurobot je više od takmičenja , to je i prilika da se razvija kreativnost, vide nove ideje, nauči pojam grupnog rada, a već neko vreme ne okuplja samo najbolje timove iz Evrope nego iz celog sveta.

Možda Vam se svidi i