Fondacija „Tijana Jurić“ organizovala edukativno predavanje u Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Predstavnici Fondacije „Tijana Jurić“ i Udruženja “Solidarnost” u saradnji sa Gradskom upravom za kulturu, sport i omladinu danas su u sali Mitrovačke gimnazije održali dva edukativna predavanja na temu bezbednosti dece na internetu pod nazivom „Tijana klik“ namenjeno učenicima osnovne škole, ali i roditeljima.

Prema rečima Igora Jurića, osnivača Fondacije jedan od problema kojima se ona bavi jeste između ostalog i bezbednost dece na internet.

“Fondacija „Tijana Jurić“ od samog nastanka započela je jednu borbu koja je vrlo važna za našu sredinu, za našu zemlju i to iz više razloga. Jedan od razloga je zato što je nasilje na internetu jedan novi vid nasilja i za sve nas, a pogotovo za roditelje još uvek velika nepoznanica. Upravo zbog toga smo našli načina da dođemo do kompetentnih ljudi, najstručnijih u našoj zemlji sa kojima zajedno želimo da ukažemo deci, učenicima, ali i roditeljima kako se uključiti u borbu protiv tog vida nasilja”, objasnio je Jurić.

Da edukativna predavanja imaju efekat Juri je naveo činjenicu da deca, ali i roditelji koji u većoj meri počinju da shvataju šta je to nasilje na internet, kako se manifestuje, šta sve nosi sa sobom, a zatim nastoje i da saznaju na koji način se boriti protiv tog problema, pa tako postavljaju dodatna pitanja i traže dodatne informacije od predavača.

“Posle svakog našeg predavanja gde su roditelji bili gosti oni su ostajali duže i razgovarali sa predavačima, jer shvatili su kakve sve opasnosti vrebaju na internet o kojima ništa nisu znali, ni oni ni deca”, rekao je Jurić.

On je objasni da će od početka pa do kraja naredne školske godine nastojati da obiđu sve škole u Srbiji, bez obzira na broj đaka koji te škole pohađa, navodeći da za uspeh smatra ako na svakom održanom predavanju dopru bar do jednog deteta i roditelja.

Za sam kraj Jurić je dodao da se Fondacija bavi i problematikom trgovine ljudima koja je sve više prisutna u našem okruženju i istakao da su deca i u toj problematici najugroženija kategorija, te da se i tu vodi velika borba.

Ispred, Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu i Kancelarije za mlade Sremska Mitrovica predavanju je prisustvovao Nenad Radmanović, koji je kratko objasnio da Kancelarija ima nekoliko obučenih edukatora koji su u prethodnom periodu takođe posećivali škole.

„Predavanjima po školama pokušavali smo da da uđemo među decu i nastavnike, odnosno zaposlene u obrazovnim institucijama, da ih uputimo koje to opasnosti vrebaju na internetu i mogu da kažem da smo uspeli da pokrijemo jedan deo dece na teritoriji grada, naravno borba sa ovim problemom tek predstoji i potrebno je da se sve relevantne institucije kako na lokalu, tako i na višim instancama u nju uključe“, rekao je Radmanović.

On je rekao da ovakva i slična predavanja u kojima deca i roditelji imaju kontakt sa osobama koje su preživele određene stvari o kojima govore daju na težini tim predavanjima, ali imaju i mnogo veći efekat.

Slađana Mirčeta ispred Udruženja „Solidarnost“ istakla je da je od izuzetnog značaja učešće roditelja na ovim predavanjima kako bi zajedničkim snagama zaštitili najugroženjiju kategoriju, odnosno decu od internet nasilja.

Zaštita dece na Internetu podrazumeva fizičku, psihičku i moralnu bezbednost maloletnih lica tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti na Internetu (surfovanje, četovanje, korišcenje društveno-socijalnih mreža, online igrice). Cilj je zaštiti decu od neprimerenih sadržaja, negativnih efekata korišćenja Interneta i podići nivo svesti i znanja o tome na koji način virtuelna stvarnost utiče na decu i dokle smeju da se upuštaju u digitalni svet, a da to bude bezbedno i bez posledica.

Možda Vam se svidi i