Farmeri trljaju ruke – cena svinja i do 200 dinara

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Trenutna otkupna cena svinja u Srbiji kreće se oko 200 dinara i ona bi, prema rečima Zlatana Đurića predsednika Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice, trebala da se zadrži još jedan tovni ciklus.

Ova vest obradovala je sremske i mačvanske svinjare, koji se nadaju da će uspeti da nadoknade ili bar ublaže gubitke koje su imali kada su svinje prodavali i po 100 dinara za kilogram.

„Očekujem da se ova cena zadrži još jedan tovni ciklus, odnosno najmanje 3 do 4 meseca s obzirom da je nađen aranžman sa Kinom na čije tržište će se izvesti na desetine miliona tovljenika, a da naša klanička industrija trenutno uz dodatne troškove i prelevmane ne može da uveze svinje bez 2 evra“, kaže Đurić.

On objašnjava da se razlog dobre cene može naći i u tome što su Evropskoj Uniji ukinuti izvozni podsticaji, smanjene ili potpuno ukinute subvencije na proizvodnju tovljenika, kao i činjenici da je generalno smanjena njihova proizvodnja, naročito u EU posle sankcija Rusije.

Takođe, činjenica da je Vlada Republike Srbije produžila produžila prelevmane na uvoz do kraja godine je u velikoj meri uticala na cenu domaćih tovljenika.

„Rast cene otkupa tovljenika je opravdan i dobar, međutim potpuno je neprihvatljivo i neopravdano bilo kakvo povećanje cene mesa u trgovinskim lancima, jer je cena proizvoda formirana na osnovu cene tovljenika od 220 – 230 dinara“, kaže Đurić i za kraj dodaje da bi Vlada što pre trebala da ograniči marže na svinjsko meso trgovinskim lancima.

Foto: dren.rs

You may also like