Država obnavlja 200 zgrada: Mitrovica među opštinama u kojima su planirani radovi

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Vlada Srbije usvojila program rekonstrukcije objekata u oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite. U toku popravka vredna 700 miliona, druga faza – milijardu dinara

Zidanje novih objekata i obnova 51 škole, vrtića, ambulante i doma zdravlja u 32 opštine i grada je u toku, a do juna će početi popravka krovova, fasada, toaleta i zamena stolarije u još sto obrazovnih i zdravstvenih objekata u 72 lokalne samouprave, među kojima je i Sremska Mitrovica. To će biti druga faza obnove koju je obećala Vlada. Prva faza vredna je više od 700 miliona dinara, druga će biti oko milijardu. Plan je da do kraja godine bude obnovljeno 200 škola, vrtića, domova zdravlja i ambulanti širom Srbije.

U prvoj fazi učestvuje 51 objekat u 32 lokalne samouprave, a za drugu se prijavilo 105 lokalnih samouprava, sa 1.500 objekata. Prema rečima Marka Blagojevića, šef Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije plan je da sve lokalne samouprave koje su se prijavile, na kraju budu obuhvaćene projektom. Za drugu fazu izabrane su 72 opštine i grada, a radna grupa će na osnovu nekoliko kriterijuma odlučiti koji objekti će se naći na spisku.

Dva su ključna kriterijuma su broj korisnika nekog objekta i njegovo stanje, a zgrade koje će biti popravljene predlažu lokalne samouprave.

Radovi će delom biti finansirani iz budžeta, ali i iz donacija, EU fondova i kredita koji su uzeti ranijih godina.

Izvor: Večernje novosti

Možda Vam se svidi i