Skupština Srbije usvojila je dugo najavljivani Zakon o opštem upravnom postupku. Kako je naglašeno, odredbe ovog Zakona su obavezujuće i umnogome će olakšati proceduru dobijanja novih dokumenata. Iz gradske vlasti ističu da su spremni za primenu ovog akta i nov način rada

U Ministarstvu za državnu i lokalnu samoupravu kažu da će ovim Zakonom građani biti oslobođeni pribavljanja dokumentacije koja je potrebna za izdavanje lične karte i pasoša, te da će se ti podaci pribavljati po službenoj dužnosti.

izvod

Tako će pribavljanje potrebne papirologije koja se nalazi u službenim evidencijama od sada biti u domenu službenika, a na građanima će biti samo da podnesu zahtev za izdavanje određenog dokumenta. Resorno ministarstvo je, u cilju boljeg sprovođenja zakona, predvidelo obuku službenika, ali i novčane kazne od pet do pedeset hiljada dinara za nepoštovanje ove uredbe.

Iz Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove u Sremskoj Mitrovici najavljuju da su spremni za primenu novog Zakona, a načelnik Miroslav Jokić je ranije za Radio Ozon istakao da je Sremska Mitrovica spremna za primenu novih propisa. Prema njegovim rečima, naš grad se već izdvajao izdavanjem elektronskih dokumenata, ali se tek usvajanjem ovog Zakona omogućava kreiranje novih i uprošćavanje postojećih usluga koje će građani moći da ostvare i preko interneta.

U Ministarstvu navode da se puna primena ovog Zakona može očekivati tek od 1. juna 2017. godine , ali da će razmena podataka iz službenih evidencija početi 90 dana nakon donošenja zakona.

Možda Vam se svidi i