Sremska Mitrovica – Radovi na izgradnji bazena u Sremskoj Mitrovici zvanično su počeli, a planirano je da budu završeni za 150 radnih dana.

Ceo objekat će biti 35 metara dužine i 33 metra širine, dok će bazen biti 25 metara dužine, 13 metara širine i celom svojom dužinom 1,8 metara dubok što omogućava da se u njemu održavaju i takmičenja.

Ukupna vrednost projekta izgradnje bazena sa svim pomoćnim objektima iznosiće oko 1,3 miliona dinara.

12620669_1665037923749150_1065523935_o

*Pedstavljamo vam detalje projekta:

Sportska dvorana-bazen smešten je uz objekat SPC „Pinki“ u Ulici Svetog Dimitrija. Zona u kojoj je smešten objekat predstavlja sekundarni gradski centar. U okviru nje planirana je izgradnja isključivo sportskih objekata i otvorenih sportskih terena u funkciji postojećih školskih objekata ili proširenje zone sportskog centra.

Objekat će imati prizemlje i sprat ukupne neto površine 2.150 m2. Ukupna bruto površina objekta je 2.310 m2. Projekat je urađen prema potrebama i željama Grada Sremska Mitrovica, u skladu sa opštom namenom objekata i Fina standardima.

Glavni ulaz za posetioce i sportiste je sa zapadne strane i pristupne ulice gde je obezbeđen parking. Ulazni hol u prizemlju sadrži info pult, kancelariju, prostor za sedenje i stepenice koje vode do tribina bazena. Iz hola sa kupljenom kartom ili propusnicom prolazi se kroz kontrolni punkt i ide do svlačionica sa toaletima. Iz svlačionica se izlazi u čisti hodnik koji vodi do tuševa, teretane, SPA centra i vertikalne komunikacije (stepenice i lift) koji vode do bazena.

Na prvom spratu postavljena su dva bazena: plivački bazen 13 x 25 m, sa 5 traka i rekreacioni bazen 7 x 10 m, dubine 0,9 m, sa dodatkom „relaks“ bazena sa vodenim atrakcijama.

Bazenske plaže obezbeđuju prostor za ležaljke, a poseban kvalitet ima plaža na terasi orjentisane ka jugu. Tribine za gledaoce kapaciteta 80 mesta postavljene su uz severnu fasadu i pružaju se u dva reda. Na zapadnoj fasadi izbačeno u polje u vidu prepušta je prostor za kafić. Prostor bazenske plaže proširen je i na galeriju iznad stepenica, šanka i magacina kafea.

bazen-SM-3-01-1

Ulaz za zaposlene je sa severne strane. U bloku za zaposlene projektovane su kancelarije, svlačionica za zaposlene sa toaletima, vešeraj i čajna kuhinja. Prostor za zaposlene direktno je povezan sa info pultom, tj. ulaznim holom. Iz hodnika postoji i direktna veza sa tehničkim blokom.

Sa južne strane objekta, projektovan je lokal, Spa centar koji može da funkcioniše kao nezavisna celina ali je omogućena direktna veza sa prostorijama bazena.

Tehnički blok smešten je u prizemlju objekta. Ulaz je sa severne strane. Tehnički blok je u odnosu na nultu kotu prizemlja ukopan 1,72 m. U tehničkom bloku smeštena je prateća tehnička oprema: klima komore, bazenska tehnika, filteri i pumpe, kompenzacije bazena itd.

Eksploatacioni troškovi bazena

Generalno, ovim objektom se nastavlja trend gradnje sportskih bazena u Srbiji a posebno trend koji je u poslednjih nekoliko godina podario nekoliko kvalitetnih zatvorenih bazena javne namene. Ovo svakako može da raduje kompletnu i sportsku i ostalu javnost, pre svega zato što se time povećava baza za najtrofejniji srpski sport vaterpolo ali i plivanje kao jednu od olimpijskih disciplina ijedan od tzv. bazičnih sportova.

Ono što je u ovom trendu zabrinjavajuće je to da su eksploatacioni troškovi bazena kasnije uglavnom ogroman teret svim lokalnim samoupravama i predstavljaju balast po pitanju daljih investicija i razvoja sportske infrastrukture. Na ovom konkretnom projektu, ostvarena je, čini se zlatna sredina između želja i mogućnosti. Ovim projektom firme „DBA“ iz Novog Sada omogućeno je stvaranje zatvorenog kupališta što je decenijska želja svih Mitrovčana ali je isto tako vođeno računa pre svega o mogućnostima grada na polju održavanja i funkcionisanja ovog objekta.

Firma DBA doo koja je specijalizovana za projektovanje sportskih objekata, posebno bazena i objekata vodenih sportova uspela je da detaljnim analizama Investitoru predoči sve aspekte funkcionisanja ovakvog objekta što je rezultiralo realnim zahtevima.

*ekapija

Možda Vam se svidi i