Dižu kredite da bi otišli na letovanje

Sremska Mitrovica – Informacije iz banaka su da su građani u junu podigli oko 60 miliona evra kredita više nego u maju, a da je razlog uglavnom odlazak na letovanje!

Bez obzira na loše finansijsko stanje, stanovnici Srbije se i dalje odlučuju na kvalitetan godišnji odmor, pokazuju podaci Udruženja banaka, prema kojem su pozajmice u junu za 1.3 odsto veće nego u maju, i to uglavnom u kešu.

„U junu banke pojačano odobravaju keš i potrošačke kredite. Ovakvim pozajmicama građani najčešće plaćaju letovanje ili dobijenim novcem dopunjavaju budžet kako bi otišli na odmor. Sličan trend imamo i u martu, kada se građani pojačano zadužuju zbog renoviranja stanova, zatim u septembru, kada im rastu troškovi za školovanje dece i u decembru pred praznike“, rečeno je za Blic.

Građani u Srbiji letovanje i dalje najčešće plaćaju na rate. Mali broj banaka u ponudi ima turističke kredite čija je jedina namena plaćanje turističkih aranžmana, ali u većini banaka je moguće dobiti klasičan potrošački keš kredit.

„Nisu retke banke u kojima je keš pozajmicu moguće dobiti i po ceni od sedam procenata. Rokovi otplate su od šest do 60 meseci. Kod nekih banaka potrebno je položiti depozit ili učešće od 30 odsto. Maksimalan iznos kredita je 10.000 evra, a kao sredstva obezbeđenja banke najčešće traže menice. Pojedine banke traže i osiguranje korisnika kredita za slučaj smrti, bolesti i invaliditeta“, kažu u jednoj banci.

Konkurencija među turističkim agencijama je sve veća, pa skoro sve odobravaju plaćanje na rate, čekovima, kreditnim i debitnim karticama. Zato se neretko dešava da se uplata od bar 30 odsto izvrši u vidu akontacije, a čitav aranžman isplati najkasnije tri nedelje pred polazak.

You May Also Like