Sremska Mitrovica – Danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održan sastanak na kojem je predstavljen projekat ”Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Republici Srbiji” koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Akcenat je stavljen na prezentaciji jednog od najvažnijih rezultata projekta, a to je Geografski informacioni sistem (GIS), koji ima za cilj da pojednostavi davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, kao i da omogući bolje planiranje i kontrolu korišćenja istog.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnici i predsednici opština svih jedinica lokalne samouprave Vojvodine, kao i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

Zahvaljujući GIS-u, Uprava za poljoprivredno zemljište i sve jedinice lokalne samouprave biće u mogućnosti da efikasnije i jednostavnije obavljaju poslove planiranja korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta, a sam postupak biće transparentiji i manje podložan greškama.

15208053_1781733538746254_1129174718_n

“Vidite, mi živimo u 21. veku i potpuno je normalno da koristimo informacione tehnologije za upravljanje resursima, a za ovu državu u delu poljoprivrede nema važnijeg resursa nego što je državno poljoprivredno zemljište. Nakon samo par dana od kada je Vlada otpočela sa radom krenuli smo u transformisanje čitavog ovog sistema i jedna od novina koju uvodimo u rad jeste korišćenje elektronskog sistema za komuniciranje između jedinica lokalne samouprave i Uprave za poljoprivredno zemljište. Na ovaj način mi ćemo imati sve karte, sve ortofotosnimke, sve ono što nam je neophodno da na kvalitetan način možemo da izdajemo poljoprivredno zemljište i naravno suzimo mogućnost za eventualne ljudske greške i zloupotrebe na najmanju moguću meru”, rekao je na sastanku ministar Nedimović.

15209246_1781733562079585_1302777921_n

On je objasnio da je do sada najviše problema bilo u neslaganju podataka iz katastra i realnog stanja na terenu, ali da će se to upravom zahvaljujući GIS-u u narednom periodu promeniti.

Nedimović je za kraj dodao da se broj hektara državnog poljoprivredog zemlišta kreće između 580.000 i 600.000, a da je u ovom trenutku dato u zakup oko 460.000 hektara što je za oko 120.000 više nego prošle godine.

“Ovaj sistem zaista treba da omogući da na jedan transparentan način svi naši korisnici, odnosno korisnici poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini sa teritorije Grada Sremska Mitrovica mogu u svakom momentu da imaju na uvid šta se to njima nudi, koja zemlja, kakva i gde”, kratko je rekao sremskomitrovački gradonačelnik Vladimir Sanader i dodao da je u Mitrovici završen prvi krug licitacije davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta koji je uključio i zemlju koja je u prethodnom period vraćena.

Projekat ”Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Republici Srbiji” predviđeno je da traje 3 godine, odnosno od 2016. do 2018. godine. Budžet od 3 miliona evra za njegovu realizaciju obezbeđuje Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke.

Možda Vam se svidi i