Vernici Srpske pravoslavne crkve danas proslavljaju Svetog Lava, episkopa katanskog, koji je za života na sebe preuzeo staranje o siročićima, udovicama, bolesnicima, a za čije se svete mošti verovalo da su izvor miomirisnog mira sa isceliteljskim svojstvima.

Sveti Lav potiče iz oblasti Ravenske, gde je u gradu Katani na Siciliji, pod vulkanskom planinom Etnom, od crkvenog ekonoma postao episkop.

Leon Foto orthodoxmonasteryiconscom
Foto: orthodoxmonasteryicons.com

– Bolesti je lečio molitvama svojim, i beše on otac milostiv deci, i pastir nežan stadu, ali strašan kao lav vucima, demonima i njihovim služiteljima. On sazida hram svetoj mučenici Lukiji, razrušivši prethodno jedan idolopoklonički hram – poznati su spisi o ovom svecu.

Činio je mnogobrojna čudesa, kao što je slučaj sa čovekom koji se služio mađjijama i činio zlo. Naime, Sveti Lav katanski stajao je usred ognja, držeći mađioničara dok nije u potpunosti izgoreo. Ali svetitelju vatra nije mogla ništa.

Foto: orthodoxmonasteryicons.comFoto: orthodoxmonasteryicons.com
Ovaj veliki ugodnik Božji činio je neverovatne stvari, a kao primer crkva navodi da je slepima vraćao vid, bolesne je isceljivao, đavole iz ljudi isteriovao, hram idolski molitvom srušio i idole rečju razbijao.

Iz tog razloga na današnji dan bi trebalo postiti na vodi, ako želite da vam kuća bude od napretka, a ukućani zaštićeni od bolesti.

Sveti Lav sahranjen je u istoj onoj crkvi svete mučenice Lukije koju je sagradio.

Telegraf

Možda Vam se svidi i