Danas je Sveti Toma, sedi doma!

Od strane Ozon
0 komentar

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Tomindan, sećanje na Svetog Tomu, jednog od dvanaestorice apostola.

Dok se u nedelju po Uskrsu slavi događaj vezan za „neverovanje“ Tomino, današnji dan je posvećen samom apostolu. Sveti Toma jedan je od dvanaest velikih apostola. Njegovom sumnjom u vaskrsenje Hrista, dobila se nova potvrda tog čudesnog događaja.

sv-toma_Vaskrsli Isus ponovo se javio učenicima da bi uverio Tomu. Gospod mu reče: “Pruži ruku švoju i mešni u rebra moja, i ne budi nevjeran nego vjeran”. Toma uzviknu: “Gospod moj i Bog moj”. Posle silaska Duha svetog, apostoli su kockom odlučivali kuda će ići na propoved i sveti Toma dobi daleku Indiju.

Ohrabren Bogom, mnogo je naroda tamo obratio hrišćanskoj veri, ustanovio crkvu i postavio sveštenike i episkope.

Između ostalih, obratio je i dve sestre, žene dvojice kneževa Tertijanu i Migdoniju. Knez Muzdije, Tertijanin muž, kome je apostol krstio ženu i sina Azana, osudio je svetitelja na smrt. Svetog tomu su usmrtili kopljima, a njegove mošti su u četvrtom veku prenete u u grad Edesu, a potom u Carigrad.

Pre smrti i on je, kao i drugi apostoli, bio čudesno prenet u Jerusalim na pogreb Presvete Bogorodice. Pošto je stigao kasno zamolio je da otvore grob Prečiste, ali njeno telo ne beše tamo. Bog je već uzeo svoju majku u naselje nebesko. Tako je sveti Toma svojim neverovanjem utvrdio veru u vaskrsenje Isusa Hrista, a svojom docnjom otkrio čudesno proslavljenje Majke Božje.

Srbi za Svetog Tomu pričaju da je, kad su sveci delili uloge, on uzeo pečat od oblaka, ali ne donosi oluju, već dragocenu kišu. Veruje se da Sveti Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop, ali kako ga nadgleda Presveta Marija, to neće biti uskoro.

Slave ga u mnogim krajevima kao krsnu slavu. Kao esnafsku slavu, Svetog Tomu obeležavaju drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

Dunđeri i drvodelje na ovaj dan ništa ne rade, a na Tomindan se obično nikud ne ide i postoji izreka „Sveti Toma, sedi doma“.

You may also like