Danas je poslednji dan za plaćanje prve rate poreza

Sremska Mitrovica – Rok za uplatu poreza na imovinu za prvi kvartal 2016. godine ističe danas.

Prva rata ovogodišnjeg poreza na imovinu plaća se u iznosu četvrtine ukupnog poreza za 2015. godinu. Obveznici tog poreza su građani, preduzetnici i preduzeća, a prikupljaju ga lokalne samouprave koje će rešenja za plaćanje poreza na imovinu za 2016. godinu početi da uručuju od maja.

poreznici-sprijecili-utaju-18-milijardi-kuna-poreza-543x253

Porez na imovinu se plaća u četiri rate – prva do 15. februara, druga do 15. maja, treća do 15. avgusta, a poslednja do 15. novembra. Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, a za izbegavanje plaćanja tog poreza predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Podsetimo da je praksa slanja poreskih rešenja od maja meseca u Srbiji stari običaj, kao i neplaćanje poreza. Naime, gruba procena je da oko 20 odsto stanovništva uopšte na plaća porez, a pojedinima polazi za rukom da izbegnu ovaj namet jer nisu prepoznati u proceni nekretnina kao vlasnici. Da bi država uspešnije punila budžet, trebalo bi da napravi novi popis imovine i kazni one koji su vlasnici nevidljive nekretnine, smatraju stručnjaci.

Izvor: novimagazin.rs, radio021

You May Also Like