„Dan malih i srednjih preduzeća“: Srednjoškolci u poseti kompanijama

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je u Sremskoj Mitrovici pod sloganom „Industrijalizujmo se“ održana manifestacija „Dan malih i srednjih preduzeća“ – PMI Day 2016, koju je organizovala Konfindustrija Srbija, asocijacija italijanskih industrijalaca uz podršku lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica.

Reč je o inicijativi koju promoviše i po sedmi put u Italiji organizuje Confindustria, najveće i najznačajnije italijsnsko udruženje proizvodnih i uslužnih kompanija, a ove godine po prvi put događaj se organizuje i u Srbiji.

steeltech

U okviru ove manifestacije učenici dve sremskomitrovačke srednje škole posetili su tri italijanske kompanije koje već neko vreme uspešno posluju na teritoriji Sremske Mitrovice. Reč je o ukupno 160 učenika Srednje tehničke škole „Nikola Tesla“ i Srednje prehrambeno – hemijske i šumarske škole koji su posetili „Labor legno“, „Luvatu“ i „Steeltech“.

Nakon obilaska kompanija u Gradskoj kući održan je sastanak na kojem su prisustvovali gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, predsednik Konfindustirije Srbija Erik Kosuta, savetnik u Ambasadi Italije u Beogradu Serdjo Monti, savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra privrede Katarina Obradović Jovanović, regionalni direktor za poslovanje sa privredom banke Intesa Marija Radivojević, načelnica Gradske uprave za obrazovanje Mirjana Pjevac, predstavnici mitrovačkih škola i đaci. Tema sastanka bila je saradnja privrede i obrazovanja.

15007756_1774068076179467_940427337_o

„Današnja manifestacija je dobra prilika da naši učenici obiđu pojedine kompanije, u ovom slučaju „Steeltech“ i „Luvatu“ i da vide možda njihova buduća radna mesta. To je vrlo važno, ja sam video po reakcijama učenika da su oni fascinirani i puni pozitivnih utisaka i to mi je samo još jedan podsticaj da sa ovim kompanijama sklopim ugovor o poslovno-tehničkoj sradnji koji će podrazumevati da naši učenici u ovim kompanijama obavljaju praksu, a naravno nakon školovanja pred njima će biti i mogućnost da se u ovim kompanijama i zaposle“, rekao je Milisav Daničić, direktor STŠ „Nikola Tesla“.

On je dodao da je ta sremskomitrovačka srednja škola već ušla u projekat reforme srednjeg stručnog obrazovanja, u uvođenja takozvanog kooperativnog obrazovanja sa nekim elementima dualnog obrazovanja i podsetio da deo đaka koji pohađaja smer bravar zavarivač već sada praksu obavlja u brodogradilištu „Vahali“.

„Smatramo da su mladi najveći resurs ove zemlje, zbog toga nama je ovaj dan jako bitan, odnosno jako nam je bitna saradnja sa školama, jer je od izuzetnog značaja da nađemo neki zajednički jezik, da školstvo vidi koji su naši zahtevi i da nađemo mogućnost za mlade ljude da se nakon školovanja zaposle“, rekao je Kosuta povodom današnje manifestacije. On je rekao i da je ideja da „Dan malih i srednjih preduzeća“ postane tradicionalan i da se na identičan ili sličan način obeleži i narednih godina, da se obiđu kompanije i mladima pruži uvid u sve mogućnosti za zapošljavanje koje imaju u svom gradu.

15049800_1774068066179468_250581174_n

Načelnica Uprave za obrazovanje Pjevac izrazila je zahvalnost svim kompanijama koje su uzele učešće u današnjoj manifestaciji i što su omogućile mitrovačkim srednjoškolcima da vide na koji način posećene kompanije funkcionišu, čime se bave, kako ide tok proizvodnje.

„Nama jeste cilj da deca koju mi školujemo u srednjim stručnim školama ostanu u Sremskoj Mitrovici“, rekla je Pjevac i dodala da će upis u narednu školsku godinu biti prilagođen privredi, odnoso potvrdila informaciju da će biti formirani novi profili u pojedinim mitrovačkim srednjim školama.

Organizacija događaja „Dana malih i srednjih preduzeća“ označava ujedno i najavu za nastavak i dalje razvijanje konkretnih inicijatva Konfindustrije Srbija i tokom naredne godine, koja će biti obeležena brojnim aktivnostima vezanih za unapređenje i jačanje saradnje između privrede i obrazovnog sistema.

15032424_1774068496179425_1416394385_n

You may also like