Sremska Mitrovica – Apoteka Sremska Mitrovica, kao i brojne druge apotekarske ustanove širom Srbije nalazi se u veoma lošoj materijalnoj situaciji, zbog toga diplomirani farmaceuti i farmaceutski tehničari su masovno počeli da je napuštaju, a otkaz će u narednom periodu po svemu sudeću dobiti i više njenih nemedicinskih radnika.

Kako bi pokušala da situaciju popravi i zaustavi dalje propadanje ove ustanove koja je pre samo osam godina proglašena za najbolju u Srbiji u okviru farmaceutske zdravstvene zaštite, u rešavanje problema sa dugom Apoteke uključila se i lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica, kao njen osnivač.

„Određenim zakonskim propisima viših nivoa vlasti državne apoteke su dovedene u isti položaj sa privatnim kada je u pitanju izdavanje lekova sa pozitivne liste Fonda za zdravstveno osiguranje, odnosno lekova na recept. Na žalost državne Apoteke se u tom momentu nisu dobro tržišno snašle, odnosno nisu mogle da pokriju sve troškove koje imaju, a koji su im zakonski propisani, a to je na primer da svaka apoteka mora da ima diplomiranog farmaceuta. Tu zakonsku obavezu za razliku od državnih apoteka mnoge privatne nisu poštovale. Naravno postoje tu i neki drugi faktori kao što je na primer sama nabavka lekova, gde su državne apoteke u obavezi da medicinska sredstva nabavljaju putem javnih nabavki, ali i činjenica da je sama nabavka dosta povoljnija, odnosno jeftinija kada je institucija veća. Određene privatne apoteke imaju i po 50 i više maloprodajnih objekata, dok je na primer naša Apoteka imala desetak maloprodajnih objekata i samim tim nije mogla da postigne dovoljno dobru cenu da bi bila konkurentna“, objasio je gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

On je rekao da je sa većinom dobavljača, odnosno poverioca postignut dogovor da Grad Sremska Mitrovica kao osnivač ustanove Apoteka bude garant za vraćanje duga koji je do sada nastao.

„U ovom trenutku podvukli smo crtu i ono što je najbitnije jeste da smo se dogovorili da potpišemo sporazum sa poveriocima koji će omogućiti deblokadu računa Apoteke, njeno ponovno snabdevanje sa neophodnim lekovima i medicinskim pomagalima kako bi apoteka došla do robe i počela normalno da funkcioniše. Mi ćemo u narednom periodu ozbiljno i dubinski ući u reorganizaciju same apotekarske ustanove s obzirom da je način na koji sada funkcioniše neodrživ“, nastavio je Sanader.

Prema njegovim rečima većina veletrgovaca je pristala na dugoročni način isplate duga i da je to uglavnom period od 3 do 4 godine.

Ukupan dug prema dobavljačima Apoteke Sremska Mitrovica poslednjeg dana novembra meseca ove godine iznosio je 162.645.482 dinara. Do sada su zatvorene četiri apoteke od njih 16, a otkaz je dalo 9 diplomiranih farmaceuta i 7 farmaceutskih tehničara.

Možda Vam se svidi i