Sremska Mitrovica – Grad Sremska Mitrovica u saradnji sa Komunalnom policijom, Javnim pravobranilaštvom, veterinarskom službom i Udruženjem građana “Kanis” ove godine vrši besplatno čipovanje vlasničkih pasa i mačaka na teritoriji Grada. Za tu namenu iz gradskog budžeta izdvojeno je dva mililiona dinara, a krajnji cilj je smanjivanje broja napuštenih životinja.

Akcija besplatnog čipovanja vlasničkih pasa i mačaka startovala je 10. januara ove godine, a prema podacima sa terena do sada je čipovano više od 360 vlasničkih pasa i 60 mačka.

cipovanje

Prema rečima Miroslava Jokića, načelnika Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove većina građana nema negativan stav prema ovoj akciji i rado joj se odazivaju.

„Zaista je mali broj ljudi koji više zbog nedovoljne informisanosti nisu u prvom trenutku pristali na čipovanje iako je Grad preuzeo sve mere i radnje kako bi građanstvo bilo u potpunosti informisano o ovoj aktivnosti. To znači da smo pre svega putem flajera koje smo distribuirali preko Pošte obavestili naše građane da će od 10. januara ove godine na teritoriji Grada biti izvršeno besplatno čipovanje pasa i mačaka, da to rade ovlašćeni obeleživači, stručna lica, da je takva metoda potpuno bezbolna i bezopasna za njhove kućne ljubimce i da će se kontrola vršiti od strane komunalne policije u narednom periodu“, rekao je Jokić.

On je dodaao da je do sada zabeležen samo jedan slučaj u kojem je vlasnik odbio da čipuje svog ljubimca i da su tada službenu belešku sačinili pripadnici komunalne policija te je prosledli veterinarskoj inspekcije koja će preduzeti mere iz svoje nadležnosti. „Kazna za vlasnike koji ne čipuju svoje ku’ne ljubimce, pse i mačke, kreće se od 5.000 do 50.000 dinara“, naglašava Jokić.

Miroslav Teodosić, diplomirani veterinar koji učestvuje u akciji rekao je da je vakcinacija pasa i mačaka obavezna mera i dužnost svakog vlasnika i da se sprovodi jednom godišnje. Teodosić je objasnio da se prilikom prve vakcinacije psa od besnila životinja obeležava mikročipom.

“Sam postupak se sastoji u aplikaciji dve injekcije, u jednoj se nalazi mikročip i ona se aplikuje sa leve strane vrata životinje, dok se druga vakcina aplikuje pod kožu, postupak je brz, jednostavan i bezbolan”, rekao je Teodosić i dodao da je zadovoljan odzivom građana da čipuju svoje kućne ljubimce.

12636961_1662829963969946_1496938679_o

Miroslav Medić javni pravobranilac objasnio je da se za odštetu žrtvama napada napuštenih životinja na godišnjem nivou izdvajaju značajna sredstva iz budžeta grada.

“Činjenica je da na teritoriji Grada Sremska Mitrovica i okolnih naseljenih mesta imamo veliki broj napuštenih životinja, kada to kažem pre svega se misli na napuštene pse, dalje ta situacija dovodo do toga da ti psi napadaju i nanose povrede građanima, što nas dovodi do pitanja nastanka šetete, odgovornosti i naknade za istu. Broj zahteva za naknadu štete se povećava iz godine u godinu, ako posmatramo nekoliko poslednjih godina počevši od 2011. do 2015. godine taj broj konstantno raste”, rekao je Medić.

On je objasnio da je u 2011. godini bilo evidentirano oko 100 zahteva za naknadu štete žrtvama napada pasa lutalica, a da se u 2015, godini taj broj kretao između 350 i 400.

“Ako pričamo o finansijskom aspektu ovog problema mogu da kažem da on predstavlja ogroman trošak za lokalnu samoupravu, jer činjenica je da je prethodne tri godine po ovom osnovu isplaćeno skoro nepunih 80 miliona dinara. Problem napuštenih životinja se ne može rešiti tako jednostavno, treba raditi na dugoročnom rešenju, a ovo je prvi korak na tom putu”, rekao je Medić.

Udruženje “Kanis” koje se bavi zbrinjavanjem, negom i udomljavanjem napušten životinja jedan je od inicijatora ove akcije, za koju njeni predstavnici kažu da će im u velikoj meri olakšati posao, pa će sve izgubljene životinje koje su čipovane mnogo lakše i brže vraćati svojim vlasnicima.

“Osnovni uzrok velikog broja napuštenih pasa u svakom slučaju je neodgovorno vlasništvo ili grubo rečeno čovek, mi se trudimo da ovom akcijom čiji smo inicijatori, svedemo neodgovorno vlasništvo na minimum”, rekla je Jasminka Vuca iz Udruženja „Kanis“, dok se Adrijana Nedejković takođe iz „Kanisa“ nadovezala rekavši da je ovo jedan od načina da se nateraju svi vlasnici pasa i mačaka da prihvate svoju odgovornost kako prema svojim ljubimcima čiji životi direktno od njih zavise, tako i prema društvu u kojem žive.

cipovanje1

Registar vlasničkih pasa i mačaka znači da će nadležni imati potpunu evidenciju koliko vlasničkih pasa i mačaka postoji na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, i da u budućnosti vlasnici kućnih ljubimaca neće moći da izvedu svog psa ili mačku na javnu površinu i da se prema njemu ponašaju neodgovorno, odnosno da ga napuste, jer će u toj situaciji komunalna policija sa određenim uređajem moći da očita čip i utvrdi ko je vlasnik dotičnog ljubimca.

Čipovanje vlasničkih pasa i mačaka je prvi korak kako bi se rešio evidentan problem napuštenih životinja koji ne postoji samo na teritoriji Grada Sremska Mitrovica , nego u svim opštinama na teritoriji Sremskog okruga, pa i u Republici Srbiji. Naredni korak će biti sterilizacija pasa lutalica, što će dovesti da se ta populacija ne umnožava. Nakon toga nadležni očekuju da će se zahvaljujući azilu čija gradnja je planirana u ovoj godini u potpunosti ukloniti psi i mačke lutalice sa ulica.

Do sada je akcija besplatnog čipovanja valsničkih pasa i mačaka uspešno realizovana u naselju KP dom, većem delu naselja 29. Novembar, a trenutno je u toku čipovanje u naselju Mala Bosna.

U naredna dva meseca očekuje se da će akcija biti u potpunosti realizovana u samom gradu Sremska Mitrovica, da bi se nakon toga realizovala i u prigradskim naseljima, Mačvanskoj Mitrovici i Laćarku, a zatim i u svim selima koji pripadaju opštini Sremska Mitrovica.

 

Možda Vam se svidi i