Čiji su psi lutalice?

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Problem pasa lutalica nije problem samo gradova, nego i seoskih sredina, a poslednji slučaj na teritoriji grada Sremska Mitrovica zabeležen je u Noćaju.

Proteklih nedelju dana meštani ulice Stojana Pandurevića u ovom mačvanskom selu muke muče sa jednim odraslim šarplanincem koji je do sada već pričinio izvesnu štetu pojedincima, pa je tako u toku jučerašnjeg dana ušao u jedan kokošinjac i podavio 30 pilića, a bio je i uzročnik jedne blaže saobraćajne nesreće u kojoj je vozač automobila kako bi izbegao da udari psa koji je istrčao na kolovoz sleteo u kanal. Na sreću vozač nije povređen.

Iz Mesne zajednice Noćaj kažu da su kontaktirali Komunalnu policiju i da su njeni pripadnici izašli na teren. Ovo informaciju su potvrdili i iz Komunalne policije koji su pojasnili kakva je procedura u ovakvim slučajevima.

Kada se stanovnici nekog mesta ili naselja žale na pse lutalice pripadnici Komunalne policije izlaze na teren i pokušavaju da saznaju ko je vlasnik životinje odnosno životinja, pre svega proveravaju da li su čipovane. Ukoliko jesu pronalaze vlasnika kome izriču novčanu kaznu, a ukoliko pak pas nije čipovan i nije moguće utvrditi ko je vlasnik kontaktira se Udruženje građana „Kanis“ koje se bavi zbrinjavanjem, negom i udomljavanjem napuštenih životinja i koje u najčešćim slučajevima skloni pomenutu životinju ili životinje sa ulice. U slučaju da „Kanis“ to nije u mogućnosti da uradi životinja/e ostaju i dalje na ulici, jer drugo rešenje za ovaj problem trenutno u Sremskoj Mitrovici ne postoji s obzirom da sektor zoohigijene koji je radio u okviru JKP „Komunalije“ je već neko vreme ugašen.

U Noćaju Komunalna policija je pronašla ko je vlasnik pomenutog šarplaninca i utvrdila da je to osoba koja živi u teškim materijalnim uslovima i pri tome je korisnik socijalne pomoći. Vlasnik životinje nije bio kod kuće i nije se moglo sa njim razgovarati o psu, tako da je kontaktirano Udruženje „Kanis.

Upravo zbog ovakvih slučajeva kao što je u Noćaju, češćih napada napuštenih psa na ljude i sve brojnijih naknada koje se isplaćuju zbog istih, lokalna samouprava je u toku godine pokrenula veliku akciju čipovanja vlasničkih pasa, ali i mačaka. To je bio, kako su iz uprave rekli, samo prvi korak u rešavanju problema napuštenih životinja. Drgi korak je izgradnja azila koja će, ukoliko sve bude teklo po planu, biti realizovana tokom naredne godine.

Možda Vam se svidi i