Četiri slučaja moyamoye bolesti u Sremu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Od retke neurološke bolesti moyamoya u Sremskom okrugu, prema sumnjama lekara Opšte bolnice, boluju četiri osobe. Daljom dijagnostikom potvrđeno je da je reč o ovoj retkoj bolesti. Između 50 i 60 odsto pacijenata sa ovom bolesti razvije propadanje kognitivnih funkcija, najverovatnije usled ponovljenih moždanih udara.

Specijalista neurologije Opšte bolnice Sremska Mitrovica dr Draginja Petković učestovala je na tek završenom Međunarodnom kongresu neurosonologije i hemiodinamike u Sofiji, kako bi predstavila svoj stručni rad o ovoj retkoj neurološkoj bolesti.- Reč je o progresivnoj okluzivnoj bolesti cerebralnih arterija, koja zahvata arterije takozvanog vilisovog šestougla i arterije koje ga ishranjuju. Uzrok ove retke bolesti je nepoznat, a veruje se da je nasledna.

Može sa javiti pojedinačno kod prethodno zdrave osobe, a može biti i udružena sa brojnim drugim stanjima . Smrtni ishod kod ove bolesti nastupa kao posledica krvarenja. Sam ishod izlečenja zavisi upravo od težine i prirode krvarenja , a prognoza od ponovljenih moždanih udara – objašnjava doktorka Draginja Petković.

Dnevnik

You may also like