Uništena crkva Svetog Save u Njujorku. – Stradale  crkva u Sidneju i grčka crkva u Melburnu. – Vatra zahvatila i konak u manastiru ruske crkve Valam.

Izveštaji agencija

Njujork, Sidnej, Melburn, Moskva – Brzinom munjevitog požara koji je na Uskrs 1. maja uništio crkvu Svetog Save u centru Menhetna, na Zapadnoj 25. ulici, između Pete avenije i Avenije Amerika u Njujorku, vest da je stradao ovaj hram, jedno od istorijskih znamenja grada, proširila se internetom.

Saborna Crkva Svetog Save u Njujorku

Saborna Crkva Svetog Save u Njujorku

Grčka Crkva u Melburnu

Grčka Crkva u Melburnu

Crkva u Sidneju

Crkva u Sidneju

Saborna Crkva Svetog Save u Njujorku

Saborna Crkva Svetog Save u Njujorku

Mnoge fotografije i komentare, objavljene na društvenim mrežama, prate i video snimci čiji su autori iz različitih uglova snimali potresne kadrove na kojima se vidi kako plamen kulja iz unutrašnjosti snimane crkve, dok se vatrogasci bore protiv vatre.
Dramatične scene podstakle su medije da u izveštajima i naslovima progovore u stilu „Sveti pakao, stara crkva izgorela”, ,,Razbuktali pakao prošao kroz crkvu”…

Skoro svi američki mediji objavili su fotografije i snimke požara, naglašavajući da su samo nekoliko sati ranije vernici u tom hramu prisustvovali uskršnjoj liturgiji. Dominira ocena da je izgorelo staro „istorijsko zdanje” i da srećom nije bilo ljudskih žrtava. Većina medija ističe da je čuvar crkve Slobodan Ljubenko (69) utrčao unutra u pokušaju da zaustavi plamen, ali je udahnuo veliku količinu dima zbog čega mu je pružena medicinska pomoć.

,,Plamen progutao istorijsku srpsku crkvu”, naveo je ,,Njujork tajms”, prenoseći i izjave nekoliko svedoka. Na kraju priloga navedene su i reči 22-godišnje Jovane Đurđević da je Crkva Svetog Save životno važna za njujorške Srbe: ,,U osnovi, u toj crkvi sam odrasla. Krštena sam u njoj, bila sam na svakom venčanju mojih prijatelja. Išla sam u nedeljnu školu i srpski naučila u toj crkvi”, rekla je Jovana.

Njujorška vatrogasna služba je saopštila da je prvo obaveštenje o požaru dobila nešto pre 19 časova po lokalnom, odnosno jedan sat posle ponoći po srednjoevropskom vremenu, posle čega je odmah proglasila „mobilizaciju prvog nivoa”. U gašenju vatre koja se brzo širila učestvovalo je 170 vatrogasaca, ali je uprkos uloženim velikim naporima crkva potpuno izgorela, prenele su agencije.

Portparol vatrogasne službe Frenk Gribon naveo je da će biti istraženi uzroci požara, ali da velika šteta koju je pretrpela crkva može da zakomplikuje te napore, preneo je Tanjug.

„Šteta je tako velika da ne može da se nađe tačka gde je požar izbio. Krov je bio drven i više ga nema”, rekao je Gribon.

Policija je u prvim izjavama isključila mogućnost terorističkog akta, preneli su mediji.

Vatrenom poharom na Uskrs je potpuno uništena i crkva kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve u Sidneju, kada su povređena dva vernika i nekoliko vatrogasaca, preneo je Tanjug. Vatra je izbila pre početka uskršnje liturgije, u nedelju oko 10 sati ujutro po lokalnom vremenu.

I u australijskom gradu Melburnu požar je izbio u grčkoj pravoslavnoj crkvi, ali je na sreću brzo ugašen. Reč je o najstarijoj grčkoj pravoslavnoj crkvi u australijskoj državi Viktoriji, podignutoj 1901. godine.

Stigla je vest i o požaru koji je izbio u nedelju ujutro u kompleksu manastira Valam, na ostrvu u jezeru Ladoga, na severu Rusije, dok su pravoslavni vernici proslavljali Uskrs. U gašenju požara koji je zahvatio oko 800 kvadratnih metara zgrada iz 19. veka, koje se nalaze pored samog manastira, učestvovali su i helikopteri, prenele su agencije.

Ambasada SAD žali zbog požara u crkvi na Mehnetnu

Američka ambasada u Srbiji izrazila je žaljenje zbog požara u kojem je izgorela srpska pravoslavna Crkva Svetog Save na Menhetnu. „Tužne vesti nam dolaze iz Njujorka na ovaj veliki i sveti praznik. I pored velikog napora 170 njujorških vatrogasaca srpska pravoslavna crkva u centru Menhetna u Njujorku izgorela je u požaru nekoliko sati nakon što je u njoj oko 700 vernika proslavilo Uskrs”, objavljeno je na Fejsbuk stranici ambasade SAD u Beogradu. „Srećom žrtava nema, ali je nažalost 166 godina staro zdanje uništeno. Ambasada izražava duboko žaljenje povodom ove tužne vesti”, dodaje se u postu ambasade, prenosi Tanjug.

Majstorović: Najžalosniji događaj

Crkva je potpuno izgorela, krov je potpuno uništen, ostali su samo zidovi, izjavio je za RTS starešine Crkve Sveti Sava na Menhetnu Đokan Majstorović, napominjući da je to nešto najžalosnije što se moglo dogoditi na Uskrs.

Majstorović je rekao da je požar izbio oko 17 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 23 sata po srednjoevropskom vremenu.

,,Iz komšiluka su prvo primetili da se u crkvi nešto događa, pozvali su vatrogasnu službu”, opisao je Majstorović a prenosi Fonet. „Svi mi koji živimo u blizini crkve smo evakuisani i nismo mogli da priđemo bliže od 200 do 300 metara. Crkva je potpuno izgorela, krov je potpuno uništen, ostali su samo zidovi. Vladika je bio ovde i on će obavestiti Patrijaršiju”, rekao je Majstorović, koji je preneo i procenu vatrogasne službe da je posle požara ,,struktura zgrade nestabilna”.

Izvor Tanjug, Politika

Možda Vam se svidi i