Sremska Mitrovica – Zahvaljujući akciji „CRVENI IRVASOV NOS“, u okviru novogodišnje manifestacije „Magični trg“, prikupljena su sredstva u visini od preko 124.000 dinara za nabavku opreme za potrebe mitrovačkih udruženja za pomoć osobama sa autizmom i Daun sindromom.

Humanitarnu akciju pokrenuo je Centar za kulturu „Sirmijumart“, a zahvaljujući društvenim mrežama (rađeno pod tagom #crveni_irvasov_nos) akciji se vrlo brzo priključio veliki broj sugrađana.

12596953_1661689177417358_852613943_o

Prodato je 1.000 „CRVENIH IRVASOVIH NOSEVA“ i prikupljena su sredstva u iznosu od 100.000 dinara. Ovim novčanim sredstvima dodata su i sredstva prikupljana od prodaje knjige „Niz prugu“, autorke Jelene Nedić, u izdanju Centra za kulturu „Sirmijumart“, ukupno 24.300 dinara. Sav ostvaren prihod usmeren je na nabavku opreme koju su predstavnici Udruženja naveli kao potrebu u ovom trenutku da bi udruženje normalno funkcionisalo.

Tako je Udruženje za pomoć osobama sa autizmom dobilo lap-top računar i multifunkcionalni štampač (kopir/štampač/skener/faks) koji im je neophodan za redovno funkcionisanje. S obzirom da Udruženje za pomoć osobama za Daun sindromom planira prezentaciju svog nedavno snimljenog dokumentarnog filma širom Srbije, na poklon su dobili video projektor i projekciono platno. Ova oprema ih je naročito obradovala jer će sad moći da gledaju filmove u svojim prostorijama.

Ideja organizatora akcije bila je da, pored pomoći Udruženjima, daju i mali doprinos u menjanju stavova, predrasuda i prakse pojedinaca, organizacija i društva.
Akcija je omogućila da se čuje za postojanje Udruženja, što je primarni korak u inkluziji, odnosno u uključivanju članova Udruženja u aktivno i ravnopravno sudelovanje u društvu.

Poklone udruženjima su uručili članovi tima koji je pokrenuo i realizovao humanitarne akcije: Marija Vuruna, član Gradskog veća, Bojana Živković Santrač iz Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica, Jelena Nedić, autorka romana „Niz prugu“ i Petar Samardžić, direktor Centar za kulturu „Sirmijumart“.

12620913_1661689077417368_671681754_o

„Ova akcija sa „Magičnog trga“ ne treba da ostane ideja jednog vremena, nego da se čvrsto ugradi u društvene sisteme, kako bi osobe kojima pomažu ova Udruženja, i brojna slična udruženja i organizacije, u potpunosti i ravnopravno učestvovale i doprinosile životu svoje zajednice i kulture“, prilikom dodele poklona udruženjima rekao je Petar Samardžić, direktor Centra za kulturu „Sirmiumart“.

Branko Lazić, član Opštinskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom rekao je da je njihovo udruženje koje okuplja oko 30 osoba obolelih od autizma, njihove porodice i familije, relativno mlado, da postoji tek tri godine, ali se za njega sve više zna i o njemu sve se više priča. On je izrazio svoju zahvalnost organizatorima akcije i naglasio da će ova pomoć omogućiti još bolji rad Udruženja u budućem periodu.

a

 

Možda Vam se svidi i