Posle dvočasovne polemike, Nacionalni prosvetni savet (NPS) nije juče usvojio predlog novih standarda kvaliteta udžbenika, a odlučivanje o tom dokumentu odloženo je za narednu sednicu. Primedbe članova Saveta biće upućene Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja koji je uradio predlog, rečeno je na sednici NPS.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete Zorana Lužanin apelovala je na članove NPS da se što pre izjasne o predloženim standardima kvaliteta, kao i o novom planu udžbenika, jer, kako je navela, Ministarstvo čeka odluku kako bi moglo da raspiše konkurse za nedostajuće udžbenike i priručnike za srednju školu i za đake koji se školuju na jezicima nacionalnih manjina. Lužanin je navela da nedostaju priručnici za 901 predmet u srednjim stručnim školama i dodala da će ako NPS ne usvoji nove standarde i plan udžbenika, Ministarstvo morati da raspiše konkurse po starim propisima.

Nece_biti_besplatnih_udzbenika_za_svu_decu_531071930

Jučerašnju raspravu obeležili su nepomirljivi stavovi pojedinih članova u vezi sa predloženim standardima kvaliteta udžbenika. Ana Pešikan, predstavnica Univerziteta u Beogradu u NPS, podsetila je da su standardi ključna, a po sadašnjem zakonu i jedina mera za obezbeđenje kvaliteta udžbenika, ali da predlog ZUOV-a neće doprineti ostvarenju tog cilja. Ona je navela da članovi radne grupe koja je uradila predlog nisu kompetentni za ovu oblast, da su predložena rešenja izuzetno lošeg kvaliteta, jer su, između ostalog, standardi i indikatori neracionalno definisani, nije precizirana procedura njihove primene i praktično su neupotrebljivi. Pešikan je navela da ponuđeni standardi ne odslikavaju moderno razumevanje procesa obrazovanja, da stvaraju ogroman prostor za subjektivnost u ocenjivanju udžbenika, što će dodatno otvoriti prostor za sistemsku korupciju u tom procesu.

Pešikan je predložila formiranje nove kompetentne radne grupe koja bi uradila posao iz početka, napominjući da se postojeći dokument ne može korigovati jer je koncepcijski pogrešno postavljen.

Predsednik NPS Aleksandar Lipkovski istakao je da je postojeće standarde kvaliteta udžbenika mnogo puta koristio u poslednjih pet godina, ali da je bio ljut na NPS što ih je usvojio, jer imaju mnogo mana. Ipak, on je ocenio da je nova verzija nešto bolja i da bi je trebalo usvojiti i istovremeno formirati komisiju koja bi pratila primenu standarda i predlagala izmene. Ana Pešikan je podsetila da su i važeći standardi usvojeni kao privremeni sa namerom da se prati njihova primena u praksi i da se posle godinu dana menjaju, ali da to nikada nije urađeno.

Izvor: danas.rs

Možda Vam se svidi i